Applicaties bouwen op grote schaal, zo doe je dat

30/05/2022

Je hebt gekozen voor het low-code-platform van Mendix. Hoe adopteer je nu zo’n platform op schaalbare wijze, terwijl je snelheid én kwaliteit waarborgt? In deze blog neemt Jeroen de Smedt, Lead Mendix Architect & Certified Mendix Expert Developer bij Mendify, je mee door de drie fasen van digitale transformatie: Start, Structure, Scale.

Zelfstandig aan de slag

Veel bedrijven missen snelheid als het gaat om de digitale transformatie. Als je nieuwe software wilt bouwen of bestaande software wil aanpassen, dan wil je je – interne – klant graag volgende week een oplossing bieden en niet over een half jaar of over twee jaar. De Start, Structure, Scale methode van Mendix stelt je in staat om uiteindelijk zelfstandig, met je eigen team van citizen developers, met het platform aan de slag te gaan, zonder in te boeten op snelheid en kwaliteit.

Fase 1: Start

Deze fase begint met het integreren van het Mendix-platform in jouw IT-infrastructuur, het selecteren van een businesscase, en het samenstellen van een team. Het Mendix-platform is nog relatief nieuw voor jouw team, dus begin klein en zorg dat je draagvlak creëert. Kies een eerste project dat als katalysator kan fungeren voor aanvullende projecten. Om ervaring op te doen, is het slim om met een partner samen te werken. Zo ontwikkel je in samenspraak de eerste apps, waarbij de partner de lead neemt in het ontwikkelproces, en jouw team over hun schouders meekijkt. Door parallel aan dit proces je team op te leiden, haal je nóg meer uit je investering in het platform.

Fase 2: Structure

De eerste app is gebouwd. Nu is het tijd om te evalueren – wat heb je gedaan, hoe succesvol is dat – en de methodologie die tijdens het eerste project is gebruikt te formaliseren om het succes reproduceerbaar te maken. In deze fase zijn ook het uitbouwen van je team, het identificeren van trainingsbehoeften en het bepalen van een sourcingstrategie belangrijke doelstellingen. Zo creëer je als het ware een framework dat je medewerkers kunnen hergebruiken om meerdere applicaties te gaan maken. Ook moet je in deze fase nadenken over je strategie om de digitale transformatie nog verder te versnellen en over hoe je je apps gaat onderhouden en compliant houdt.

Fase 3: Scale

Nu het framework staat, kun je gaan opschalen. Inmiddels zijn meerdere medewerkers opgeleid als citizen developers. Zij kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van apps in Mendix, binnen de standaarden van jouw organisatie. Zo kun je grote stappen gaan maken om daadwerkelijk een digitale organisatie te worden. Kwaliteitsbewaking is hierbij heel belangrijk, zowel bij het bouwen van nieuwe applicaties en bij het onderhouden van bestaande.

Waarom deze drie fasen?

Door te werk te gaan volgens de Start, Structure, Scale methode, leer je stapsgewijs het Mendix-platform en al zijn mogelijkheden – en onmogelijkheden – kennen. Als je gewoon maar begint te bouwen en na een jaar bijvoorbeeld pas nadenkt over de structuur, dan is de kans groot dat je met terugwerkende kracht van alles aan moet passen. De applicaties die je bouwt moeten immers ook op elkaar aansluiten, door deze drie fasen te hanteren, weet je zeker dat dat het geval gaat zijn. Denk je niet vanaf dag één na over het opleiden van je eigen medewerkers, dan blijf je afhankelijk van een derde partij. Kortom: door te kiezen voor deze aanpak, haal je het maximale uit het platform en ben je niet onnodig tijd kwijt aan het doen van correcties.

Nieuwsgierig?

We dagen je uit om te ontdekken hoe jij met je eigen team voor die digitale versnelling kunt zorgen. Wil jij ook meer versnelling in jouw innovatie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we leren je graag kennen.