Cloud-agnostic. Wat is het en waarom is het belangrijk?

31/08/2022

Technologie verandert razendsnel. Draaiden vroeger applicaties ergens op een lokale server of desktop, vandaag de dag draait bijna alles in de cloud. Maar welke cloud, en wat als een applicatie verhuisd moet worden naar een andere cloud? Om te voorkomen dat een applicatie opnieuw moet worden ontwikkeld, heeft Mendix besloten dat alle applicaties cloud-agnostisch moeten zijn. In deze blog vertelt Pieter Vercammen, Solutions Architect bij Mendix, wat dat inhoudt en wat de voordelen zijn.

Cloud-native en cloud-agnostic: de verschillen

Tot een jaar of tien, twintig geleden, werden applicaties geschreven voor een bepaald systeem of een bepaalde locatie. Was dat eerst een lokale server of een lokale desktop, al snel was daar de cloud. Applicaties die cloud-native zijn, worden gebouwd in een cloudomgeving en daar draaien ze ook. Het nadeel is dat ze ontwikkeld zijn in een specifieke cloud, zoals bijvoorbeeld de Microsoft Azure-cloud, de Google-cloud of de AWS-cloud. Maak je gebruik van functionaliteiten die alleen in die cloudomgeving werken, kun je niet zomaar overstappen naar een andere cloud. Kortom, het maakt je afhankelijk van de cloudleverancier. Cloud-agnostische applicaties zijn zo ontwikkeld dat ze op elk (cloud-)platform draaien en dat zorgt voor veel meer flexibiliteit. Bij Mendix hebben we er daarom voor gekozen om al onze applicaties cloud-agnostic – én dus cloud-ready – te maken.

Cloud-agnostic: migreren zonder opnieuw te ontwerpen

Applicaties die cloud-agnostic zijn draaien in elke omgeving en op elk besturingssysteem, in de cloud maar ook on-premises. Ze zijn schaalbaar en kunnen verplaatst worden zonder dat ze opnieuw ontwikkeld moeten worden. Veel van onze klanten werken met applicaties die online benaderbaar moeten zijn door hun klanten. Tegelijkertijd moeten die applicaties ook on-premise draaien, in een fabrieksomgeving. Daarbij is het natuurlijk van groot belang dat de fabriek niet uitvalt. Door de applicaties cloud-agnostic te maken weten we zeker dat ze altijd werken, of dat nu op een desktop is, in een Linux-omgeving, in de Microsoft Azure-cloud, op een Raspberry pi of in onze eigen Mendix-cloud.

Cloud-agnostic: schaalbaar en kostenefficiënt

Veel applicaties beginnen met een beperkt aantal gebruikers om vervolgens enorm te groeien. Neem Facebook. Initieel is het socialmediakanaal ontworpen voor een paar honderd gebruikers, inmiddels zijn dat er miljarden. Als Facebook niet cloud-agnostic was ontwikkeld, dan had Mark Zuckerberg ergens gedurende dat groeiproces voor een groot probleem gestaan. Dat toont maar aan hoe belangrijk het is om schaalbaar te zijn. Daarnaast is het belangrijk om cloudapplicaties heel kostenefficiënt te programmeren. Je betaalt immers voor de opslagcapaciteit. Hoe minder opslagruimte nodig is, hoe lager de maandelijkse kosten.

Cloud-agnostic: veilig

Een vraag die we van veel klanten krijgen is: is de cloud eigenlijk wel veilig? De discussie is in onze opinie niet of de cloud veilig is, maar of je applicatie veilig is. Als kwaadwillenden weten binnen te dringen in jouw bedrijfsnetwerk, kunnen ze dan overal bij of zijn de applicaties op zichzelf ook nog eens goed beveiligd? Een goede cloud-agnostic applicatie is veilig en betrouwbaar.

A fool with a tool is still a fool

Mendix laat het dus toe om heel snel applicaties te maken, die cloud-agnostic zijn. Maar snel maken wil niet per definitie zeggen dat het ook goed is. Immers: a fool with a tool is still a fool. Dat is waar een goede partij als Mendify om de hoek komt kijken. Jullie maken applicaties volgens de regels van de kunst: veilig, secuur en schaalbaar.

Nieuwsgierig?

Weten wat het low-code-platform van Mendix jouw organisatie verder kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we leren je graag kennen.