De impact van low-code op de manier waarop IT-managers werken
Low-code-technologie verandert de manier waarop we werken. Dat geldt niet alleen voor developers, maar ook voor jou als IT-verantwoordelijke met visie en leiderschap. Melvin Derkse, Expert Mendix Developer, vertelt in deze blog wat de impact is van low-code op de toekomst van jouw werk en wat de aandachtspunten zijn.
Snelheid van het low-code-ontwikkelproces
Een van de grootste voordelen van low-code is de snelheid waarmee nieuwe applicaties ontwikkeld kunnen worden. Dit heeft natuurlijk voordelen voor het developmentteam, omdat er sneller progressie kan worden geboekt in de ontwikkeling van een app, maar ook voor het management. Dankzij low-code ontstaan er veel kortere ontwikkelcycli, wat resulteert in een snelle oplevering van deelproducten en een kortere time-to-market. Helaas zien we nogal eens over het hoofd dat deze snelheid ook fikse impact heeft op de bedrijfsvoering en op de werking van een of meerdere teams binnen een IT-afdeling. Zo kan het slim zijn dat je analisten en designers al aan het werk zet voordat de developers aan de slag gaan. Anders halen de developers de rest in en krijg je te maken met vervelende bottlenecks.
Agile werken vraagt om strak scopemanagement
Omdat low-code-development aanzienlijk sneller verloopt dan traditionele methoden, dwingt het een agile manier van werken af. Je laat een ontwikkelteam geen app met low-code maken volgens de traditionele watervalmethode. Dan laat je immers een groot deel van de kracht van low code onbenut. Dat betekent ook dat bedrijven die nog niet gewend zijn aan een agile aanpak voor IT-projecten, hier flink aan moeten wennen. Omdat stakeholders razendsnel resultaten zien, is het gemakkelijk voor hen om kleine verbeteringen of wijzigingen aan te vragen. Voor je het weet loopt het project uit de hand. Het is daarom belangrijk voor IT-managers om streng toe te zien dat de scope van een project wordt bewaakt.
Meer betrokkenheid van de business
Het visuele aspect van low-code kan niet alleen de ontwikkeling van applicaties versnellen, maar kan ook de betrokkenheid van mensen vanuit de business vergroten. Door hen actief te betrekken bij het ontwikkelproces kunnen nieuwe ideeën naar voren komen en kan er meer engagement worden gecreëerd. Dit kan uiteindelijk leiden tot een breder draagvlak voor low-code-projecten binnen de organisatie en mogelijk zelfs tot een groter budget voor IT-innovatie, maar ook tot complexer beheer van het proces.
Meer diverse samenstelling van het developmentteam
Als je werkt met low-code, krijg je potentieel te maken met drie soorten ontwikkelaars die alle drie de nodige aandacht verdienen, zowel binnen als buiten de organisatie. Het onderscheid tussen deze typen ontwikkelaars is belangrijk om zo een zo goed mogelijk gebalanceerd developmentteam te vormen.
1. Citizen developers
De visuele aard van low-code en het toegenomen engagement van key-users kan leiden tot een grotere interesse bij medewerkers met beperkte technische achtergrond om bij te dragen aan app-ontwikkeling. Het Mendix-platform biedt namelijk een uitstekende mogelijkheid voor dergelijke citizen developers om kleine apps te ontwikkelen. Als je hier goed op inspeelt, kan dit resulteren in meer ideeën voor toekomstige apps of de creatie van kleine prototypes waarop later kan worden voortgebouwd.
2. Low-code-ontwikkelaars
Dan zijn daar nog de dedicated low-code-developers, wiens hoofdtaak het is om applicaties te ontwikkelen binnen low-code-platforms zoals Mendix.
3. High-code-ontwikkelaars
Aan de andere kant zijn er high-code-developers, die met hun diepgaande IT-kennis kunnen bijdragen aan de architectuur van applicaties, complexe oplossingen kunnen creëren binnen Mendix, of op maat gemaakte widgets kunnen ontwikkelen en integreren met Mendix via Java, JavaScript, React Native, et cetera.
Als IT-manager kun je je voordeel doen met deze extra rollen, maar het betekent ook dat je deze mensen op de juiste manier moet begeleiden.
Innoveren op jouw tempo
De overstap naar low-code brengt ongetwijfeld veranderingen met zich mee voor jouw rol, maar wees gerust: de kracht van low-code ligt juist in de mogelijkheid om op jouw eigen tempo innovatief te zijn. Een geleidelijke transformatie met low-code vermindert niet alleen het risico op fouten, maar vergroot ook de kans op succes. Hierover hebben we eerder al geschreven in een blog.
Nieuwsgierig wat het Mendix-platform voor jouw organisatie kan betekenen?
Mendify helpt je graag bij het beantwoorden van deze vraag. Dit doen we veelal via een low-code-assessment waarbij we samen met jouw experts je huidige IT-landschap en bedrijfsprocessen in kaart brengen, en vanuit jouw visie en (IT-)strategie kijken naar de toegevoegde waarde van het Mendix low-code-platform. De uitkomst van deze workshops is een vrijblijvend advies en (indien gewenst) een prototype dat demonstreert hoe je verantwoord legacy-software vervangt door moderne en toekomstbestendige IT-oplossingen.