De kracht van snelle prototyping in low-code
Low-code-platformen zorgen voor een snelle, toegankelijke en efficiënte manier om software te bouwen. Een van de grote voordelen is dat je snel prototypes kunt bouwen, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor bedrijven die willen innoveren en competitief willen blijven in een alsmaar veranderende markt. In deze blog bespreekt Milan Velle, Mendix-developer bij Mendify, de zes voordelen van snelle prototyping met low-code.
1. Snellere time-to-market
Door de visuele ontwikkelomgeving en de herbruikbare componenten kunnen bedrijven razendsnel prototypes bouwen en testen, waardoor ze hun oplossingen veel sneller op de markt kunnen brengen. Die snelle time-to-market zorgt ervoor dat je als bedrijf een sterkere concurrentiepositie hebt en snel kunt schakelen. Zeker voor nieuwe bedrijven, die snel willen opstarten is dat waardevol.
2. Flexibiliteit en aanpasbaarheid
Wie gebruikmaakt van een low-code-platform kan – op basis van prototypes – snel een eenvoudig feedback verzamelen en iteraties doorvoeren. Dit stelt ontwikkelaars en stakeholders in staat om ideeën te verkennen, te testen en te verfijnen zonder langdurige ontwikkelingscycli. Zo kun je beter inspelen op veranderende marktomstandigheden en blijf je de concurrent een stap voor.
3. Kostenbesparing
Het gebruik van low-code-platforms en de mogelijkheid tot snelle prototyping leiden tot een afname van de ontwikkelingstijd en -kosten. Doordat er minder handmatige codering vereist is, maak je als organisatie efficiënter gebruik van middelen en realiseer je een hogere ROI. Bovendien kunnen ontwikkelaars op die manier meer tijd besteden aan het zoeken naar écht innovatieve oplossingen die optimaal aan de behoeften van de organisatie voldoen.
4. Hogere kwaliteit
Een ander voordeel is dat je met snelle prototyping de kwaliteit van je oplossingen kunt verbeteren en het gebruiksgemak kunt verhogen. Door snel prototypes te bouwen en te testen, kun je vroeg in het ontwikkelingsproces waardevolle feedback krijgen van de belangrijkste gebruikers. Deze feedback kan vervolgens snel worden verwerkt, waardoor je aan het einde van het ontwikkelproces minder rework hoeft te doen. Ik werk nu zelf zo’n maand of acht bij Mendify en ik ervaar zelf in de projecten waaraan ik werk dat die iteratieve benadering echt bijdraagt aan het feit dat je uiteindelijk een kleinere hoeveelheid herwerk hebt te doen.
5. Betere samenwerking
Dankzij de visuele interface van low-code-platforms kunnen zowel ontwikkelaars als mensen uit de business gemakkelijk samenwerken aan het prototypingproces. Omdat een prototype een visuele representatie is van de gebruikersinterface en de functionaliteiten van de applicatie, is het heel eenvoudig om te begrijpen, ook voor gebruikers aan de klantkant zonder technische achtergrond. Dat bevordert de samenwerking.
6. Risicovermindering
Als je snel prototypes kunt bouwen en testen, kun je als organisatie potentiële problemen identificeren en aanpakken voordat je grote investeringen doet. Dat maakt het risico op mislukking een stuk kleiner.
In de praktijk
Bij Mendify kunnen we een Proof of Concept (POC) in één tot vijf dagen uitvoeren. Binnen twee weken kan een eerste werkende versie van de app (MVP) worden ontwikkeld, waarna verdere iteraties kunnen volgen. Gemiddeld duurt een eerste totaalproject 50 tot 60 dagen, uiteraard geheel afhankelijk van de scope van het project en de wensen en eisen van de klant.
De mogelijkheden van Mendix
Met een Proof of Concept (POC) kunnen bedrijven evalueren of Mendix alle benodigde functionaliteiten biedt voor hun project. Tot nu toe ben ik maar heel weinig vereisten tegengekomen waarmee we niet uit de voeten konden met Mendix. Het platform blijft evolueren met steeds meer widgets voor specifieke toepassingen, en de community groeit voortdurend. Mocht je toch geconfronteerd worden met een situatie waarin een widget ontbreekt, dan is het altijd mogelijk om gebruik te maken van highcode om aan de behoeften van de klant te voldoen. Onlangs had een van onze klanten de behoefte aan een planningstool, maar er waren geen passende widgets beschikbaar in Mendix. Daarom heb ik een nieuwe widget ontwikkeld voor die specifieke toepassing. Hierbij werd gebruik gemaakt van highcode zoals JavaScript en React. Zo konden we toch aan alle vereisten en wensen van de klant voldoen.
Meer weten?
Het is tijd om vooruit te denken en je organisatie een stap verder te brengen. Wil je meer weten over hoe Mendify’s low-code-oplossingen specifiek bij jouw organisatie passen? Daag ons uit met een casus. Bezorg ons een idee en wij maken het concreet op basis van een eendaags mini-project waarin we het ‘spel’ spelen zoals dat ook werkt in een echt agile ontwikkelingsproject. Met deze app-in-a-day-ervaring overtuigen we je gegarandeerd van de mogelijkheden.