De stap naar low-code: Welk platform kies je en waarom?

02/08/2023

Het is geen geheim dat low-code de manier waarop we software ontwikkelen en bedrijfsprocessen verbeteren revolutioneert. Maar wanneer je eenmaal hebt besloten om met low-code aan de slag te gaan, komt de volgende uitdaging: welk platform moet je kiezen? In deze blog neemt David Verstricht, Advanced Mendix Developer bij Mendify, je mee.

De kracht van low-code

In een eerdere blog hebben mijn collega’s al gesproken over de kracht van low-code. De belangrijkste voordelen zijn onder andere de de snelheid waarmee je oplossingen kunt opleveren, de overzichtelijke manier waarop je code kunt onderhouden, de straight forward manier om processen te verbeteren en te digitaliseren én de brug die het slaat tussen IT en de business. Maar goed, heb je eenmaal besloten voor low-code te gaan, welk platform kies je dan? Bij Mendify zijn we natuurlijk groot fan van het Mendix-platform. Dit zijn een aantal van de belangrijkste voordelen.

De voordelen van Mendix

1. Visuele modellering

Het Mendix-platform biedt een intuïtieve visuele modelleringsomgeving waarmee je applicaties kunt ontwerpen door middel van drag-and-drop-functionaliteit. Dit maakt het gemakkelijk voor zowel ontwikkelaars als niet-technische gebruikers om applicaties te bouwen zonder uitgebreide programmeerkennis.

2. Herbruikbaarheid

Door gebruik te maken van herbruikbare low-code-componenten kun je het ontwikkelingstempo hoog houden. Naast de bestaande bouwstenen kun je ook zelf bouwstenen maken, zowel aan de serverkant als aan de clientkant. Veel bouwstenen worden al out of the box geleverd, maar je kunt ook eigen tools toevoegen om de oplossing aan te passen naar jouw wensen.

3. Flexibiliteit en aanpasbaarheid

Het low-code-platform van Mendix biedt een breed scala aan flexibele opties voor maatwerk. Het platform ondersteunt aangepaste code in verschillende programmeertalen, zoals Java, JavaScript en HTML/CSS. Dit stelt ontwikkelaars in staat om complexe logica te implementeren wanneer dat nodig is. Zo kun je voldoen aan specifieke bedrijfsbehoeften en bestaande systemen integreren.

4. Schaalbaarheid

Mendix is ontworpen om schaalbare en robuuste applicaties te ondersteunen. Het platform maakt gebruik van cloudtechnologieën en kan gemakkelijk op- en afschalen als dat nodig is.

5. Samenwerking en teamproductiviteit

Mendix biedt mogelijkheden voor samenwerking binnen teams. Meerdere ontwikkelaars kunnen tegelijkertijd aan dezelfde applicatie werken, waarbij wijzigingen centraal worden beheerd en geïntegreerd. Dit bevordert de productiviteit en maakt het gemakkelijk om samen te werken aan grote projecten.

6. Uitgebreide community en ondersteuning

Mendix heeft een actieve community van ontwikkelaars en een uitgebreide kennisbank. Ontwikkelaars kunnen leren van andere experts, best practices delen en antwoorden vinden op vragen. Zo sta je er bij problemen nooit alleen voor.

7. Betrouwbaarheid

Het Mendix-platform biedt een stabiele architectuur en geavanceerde monitoring- en probleemoplossingsmogelijkheden. Hierdoor kunnen potentiële problemen proactief worden geïdentificeerd en opgelost, wat resulteert in betrouwbare en stabiele softwareoplossingen.

8. Ervaring en omvang

Mendix is opgericht in 2005 en heeft een lange geschiedenis in de low-code-markt. Het platform is volwassen en heeft zich bewezen in verschillende sectoren. Bovendien behoort Mendix tot een van de grootste low-code-platformen wereldwijd.

9. Flexibele hostingopties

Mendix biedt flexibele hostingmogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om je Mendix-applicatie in de public cloud van Mendix te draaien, maar je hebt ook de mogelijkheid om het te hosten in een private cloud-omgeving. Dit geeft je de vrijheid om de hostingoptie te kiezen die het beste past bij de specifieke behoeften en vereisten van je organisatie.

Meer weten?

Benieuwd of jouw organisatie het agile werken met het low-code-platform van Mendix kan omarmen? Daag ons uit met een casus. Bezorg ons een idee en wij maken het concreet op basis van een eendaags mini-project waarin we het ‘spel’ spelen zoals dat ook werkt in een echt agile ontwikkelingsproject. Met deze app-in-a-day-ervaring overtuigen we je gegarandeerd van de mogelijkheden.