Digitale transformatie. Zo is jouw bedrijf digitaal klaar voor de toekomst.

14/06/2021

Iedereen is bezig met de digitale transformatie. Hoe zorg je ervoor dat jouw onderneming voorop blijft lopen? In deze blog delen wij 8 aandachtspunten.

1 Zorg voor een heldere visie

Alles staat of valt met een heldere visie. Waar wil je heen als onderneming? Hoe zorg je voor de optimale klantwaarde? Hoe sluit het businessmodel hierop aan? Welke tools en werkwijzen zijn hiervoor nodig? Zet die stip aan de horizon en vertaal die naar een strategie. Stel een team samen van interne medewerkers uit alle lagen van je organisatie die deze visie begrijpen en omarmen. Zo creëer je eigenaarschap en betrokkenheid, en zorg je ervoor dat je visie door de hele organisatie wordt gedragen.

2 Standaardiseer zo veel mogelijk werkprocessen

Steeds meer bedrijven gaan hun werkprocessen standaardiseren. Veel processen zijn immers voor elke organisatie hetzelfde. Een van de voordelen van processtandaardisatie is kostenbesparing. Zoek tools die daarop aansluiten, dat kunnen tools zijn die voor elke organisatie werken of branchespecifieke tools, maar kies voor standaardisatie waar dat mogelijk is.

3 Differentieer jezelf

Natuurlijk is elk bedrijf uniek. Daardoor blijven er altijd werkprocessen over die je niet kunt standaardiseren. Bij de ene organisatie zit de toegevoegde waarde in de snelheid waarmee ze kunnen leveren, de ander heeft een unieke productiemethode of blinkt uit in klanttevredenheid. Zoek een partner die de uitdagingen in jouw industrie begrijpt, de taal spreekt van jouw organisatie en je kan helpen de weg van de digitale transformatie efficiënt en effectief in te slaan. Zo kom je tot perfect passende digitale en data gedreven oplossingen waarmee je de wedstrijd gaat (blijven) winnen.

4 Zorg voor goed verandermanagement

Digitale transformatie zorgt voor – het woord zegt het al: verandering. Mensen hebben van nature een hekel aan veranderingen. Waar wat als het ook tijdrovende, foutgevoelige en/of minder uitdagende werkzaamheden aanpakt? Zorg, net als met je visie, dat je een team van sponsoren bijeenbrengt binnen je organisatie. Dit team kan een sleutelrol vervullen om collega’s te enthousiasmeren over de nieuwe tools en werkwijzen. Neem hier vooral de tijd voor als organisatie en communiceer uitvoerig hierover. Dit zodat medewerkers begrijpen waarom deze verandering noodzakelijk is, hoe het bijdraagt aan je doelstellingen, wat dit voor de organisatie en je klanten en/of partners en leveranciers betekent.

5 Informeer alle stakeholders

Informeer iedereen die het betreft – van medewerkers en partners tot leveranciers en klanten – over de plannen die je hebt en wat dat voor hen gaat betekenen. Hoe eerder je ze betrekt, hoe beter. Stel dat je een klantenportaal wil bouwen, dan krijgt de klant in de toekomst de facturen niet meer per post, maar digitaal in het portaal. Leg niet alleen uit wat dat voor hen inhoudt, maar ook wat hen dat oplevert. Stel dat je het urenregistratieproces gaat standaardiseren, waarbij je mensen de mogelijkheid krijgen op hun smartphone de uren in te voeren, leg dan uit wat het hen brengt en wat het voor de organisatie als geheel voor voordeel met zich meebrengt.

6 Denk groot, begin klein

Als het gaat om de daadwerkelijke tooling die jouw organisatie in staat gaat stellen op flexibele manier te kunnen transformeren, kies dan voor een oplossing die je in staat stelt in korte tijd, zonder al te veel denkwerk, veel stappen te maken. Ons advies: denk groot, begin klein. Een low-code platform leent zich daar uitstekend voor. Begin met een routekaart. Uitgaande van je visie, van die stip op de horizon, bepaal je waar je over twee, vijf of tien jaar wil staan qua digitalisering, en begin. Hak je plan op in kleine brokjes. Bouw een eerste versie van een applicatie – een minimum viable product –, die aan de minimale functionele vereisten voldoet en ga daarmee aan de slag, doe ervaringen op, leer daarvan en optimaliseer. Door te werken volgens deze continue loop van Plan – Do – Check – Act kun je snel aan de slag en blijf je je concurrentie steeds een stap voor.

7 Werk agile

Door ervoor te kiezen om agile te werken, kun je met een digitaal scrumboard het overzicht bewaken van de lopende en aankomende ontwikkelingen. Met een backlog houd je de wensen bij zijn van de stakeholders en kun je met elkaar de activiteiten prioriteren. Zo kun je in korte stappen, bijvoorbeeld iedere twee weken, nieuwe functionaliteiten aan je IT-landschap toevoegen of koppelingen maken met andere IT of Data & Analytics systemen. Een ander voordeel van agile werken, is dat stakeholders een actieve rol vervullen in de software levenscyclus. Van het bepalen van bedrijfsbehoeftes en de rol van IT tot aan, tot aan het valideren en testen van de applicatie. Hierdoor stijgt de eindgebruikerstevredenheid en efficiëntie.

8 Sta open

Zie de laatste ontwikkelingen als Artificial Intelligence (AI) en Robotic Process Automation (RPA) niet als buzzwords, maar zie het als een kans die lowcodeplatform als Mendix standaard biedt. Dit soort technologieën kunnen juist voor de broodnodige versnelling zorgen, waardoor je nog sneller kunt leveren, nog slimmer kunt produceren of nog meer kunt uitblinken in klantvriendelijkheid. Dat wil je toch?

Ervaar Mendix

Benieuwd wat Mendify met het low-code platform van Mendix voor jouw organisatie kan betekenen? Meld je dan aan voor onze Mendify lowcode-assessment, een dienst die wij aanbieden om klanten te begeleiden in hun digitale transformatie, en in het bijzonder wat de toegevoegde waarde kan zijn van low-code voor hun organisatie. Via een interactieve sessie maak je kennis met Mendify en bouwen we samen een pilot-app.

Meer weten?

Benieuwd naar klantsuccesverhalen of oplossingen voor jouw proces of industrie? Kijk snel op onze website of neem contact met ons op.