Digitaliseren van operationele processen, hier moet je op letten

11/11/2022

In 2019 maakte David Verstricht na 15 jaar de overstap van fabrieksmedewerker naar Mendix-developer. Inmiddels is hij niet alleen Advanced Mendix Developer bij Mendify, hij weet ook als geen ander hoe operationele processen in elkaar steken en wat medewerkers op de werkvloer verwachten van een applicatie. Die ervaring gaat nooit verloren. In deze blog vertelt David waar je op moet letten bij het digitaliseren van operationele processen en wat de waarde is van automatisering in het algemeen en met een low-code-platform als dat van Mendix in het bijzonder.

Belangrijke aspecten bij het digitaliseren van operationele processen

Als je operationele processen gaat digitaliseren, zijn er een aantal dingen waar je vooraf op moet letten. Om te beginnen moet je goed in kaart brengen wat het doel van het proces is en wie aan het proces deelnemen. Dat kunnen bijvoorbeeld alleen fabrieksmedewerkers zijn, maar het kan ook zo zijn dat een proces alle medewerkers in een productiebedrijf raakt. Speelt de voorraad ook een rol in het proces, dan moet je er op een of andere manier voor zorgen dat de voorraad altijd correct en up-to-date is. Als je gaat digitaliseren wil je immers dat je registraties direct worden doorgegeven aan alle aangrenzende systemen. Dat betekent dat je ook goed naar integraties moet kijken. Om data realtime in een back-end-systeem te krijgen, moet het naadloos aansluiten op andere software of hardware zoals scanners. Als je dit allemaal in kaart hebt gebracht, kun je pas aan het systeem gaanbouwen. Daarbij moet je er ook nog rekening mee houden dat het systeem zo eenvoudig mogelijk is voor de medewerkers op de werkvloer. Tenslotte moet het systeem valideren of dat wat de medewerker doet ook juist is. Alleen zo kun je garanderen dat data te allen tijde betrouwbaar zijn.

Waarde van digitalisering van operationele processen vaak onderschat

Tijdens mijn vroegere werkende leven in de fabriek, heb ik geleerd dat de waarde van het digitaliseren van werkvloerprocessen vaak enorm wordt onderschat. Veel bedrijven zijn tevreden met papieren processen of – in het gunstigste geval – registratie in Excel-sheets. Ik weet uit ervaring dat dat leidt tot fouten. Als je bijvoorbeeld handmatig controleert op gewicht, kan een operator – bewust of onbewust – altijd een ander getal invullen op de formulieren. Als je vijf gram minder noteert op één blik soep of een emmer verf zal dat niet zo’n probleem zijn, maar als dat vaker gebeurt, wordt dat het wel. De papieren kloppen dan wel, maar de productie zelf niet. Als je met automatische wegingen gaat werken en het gewicht wordt automatisch in een systeem ingevoerd, vallen dat soort foutmarges weg. Als er dan toch sprake is van onder- of overgewicht, zullen er altijd ergens virtuele alarmbellen gaan rinkelen.

Wat levert het digitaliseren van operationele processen nog meer op?

Behalve kwaliteitsborging, levert het digitaliseren van operationele processen nog meer op. Omdat je het verzamelen en registreren van data niet meer handmatig hoeft te doen, bespaar je op mensuren of kun je je medewerkers inzetten op andere werkzaamheden. Daarnaast zorgt het synchroniseren van data tussen verschillende afdelingen voor een vlottere doorstroming van werkprocessen.

Acht voordelen van een low-code-platform

1. Integraties
Een goed low-code-platform zoals dat van Mendix integreert eenvoudig met ERP-systemen.

2. Validaties
Validaties zijn makkelijk te bouwen én te wijzigen als het proces daarom vraagt.

3. Gebruikerservaring
Met het Mendix-platform is het vrij eenvoudig om de gebruikersinterface en daarmee de gebruikerservaring te optimaliseren. Als je als operator bijvoorbeeld een getal in moet vullen op een touchscreen, werkt het prettig als de invulvelden niet te klein zijn.

4. Device-integratie
Met het Mendix-platform maak je applicaties die ook functioneren in combinatie met industriële apparaten, zoals bijvoorbeeld scanners en tablets.

5. Cloud-agnostic
Mendix laat het toe om applicaties te maken die cloud-agnostic zijn. Ze draaien in elke omgeving en op elk besturingssysteem, in de cloud maar ook on-premises.

6. Inzicht in het proces
Door een operationeel proces van a tot z digitaal vast te leggen, ontstaat inzicht in de logistieke stromen en kun je continu het hele proces bewaken en op tijd bijsturen als dat nodig is. Dit kan gaan over kwaliteit, rendement of beschikbaarheid. Uiteindelijk is het doel om de efficiëntie te verhogen.

7. Veilig, secuur en schaalbaar
Tenslotte is ook de partner die je kiest natuurlijk heel belangrijk. Een goede partner maakt low-code-applicaties volgens de regels van de kunst: veilig, secuur en schaalbaar. Productiegegevens zijn gegevens uit het hart van je organisatie, het is natuurlijk heel belangrijk om te zorgen dat die op de meest veilige manier verwerkt worden.

8. Standaard bouwstenen
Met het Mendix-platform kun je niet alleen op maat bouwen, je kunt ook gebruik maken van standaard bouwstenen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een digitaal planbord en een scanningmodule gebouwd. Door te werken met dergelijke bouwstenen versnel je het ontwikkelproces.

Meer weten over de meerwaarde van Mendix?

Benieuwd hoe het Mendix low-code-platform jou helpt je operationele processen te digitaliseren?