Een terugblik op het eerste jaar als startende Mendix Consultant

27/10/2022

Net afgestudeerd en direct een uitdagende baan in IT. Spannend? Uitdagend? Gaaf?
Collega Ben Oelderik koos voor een carrière bij Mendify en deelt de ervaringen van zijn 1e jaar als junior Mendix consultant.

Vliegende start

Na een intensieve afstudeerperiode van mijn studie Business & IT Management, tekende ik al snel mijn contract bij Mendify. Dit was een spannende stap omdat het vanaf toen allemaal heel snel ging. Vlak na het tekenen van mijn contract begon ik met het behalen van mijn eerste Mendix certificaat: Het Rapid Developer. Deze had ik nodig zodat ik mee kon doen met de twee weken durende Mendix Bootcamp, die gelijk op mijn eerste dag startte. Deze vond online plaatst i.v.m. toenmalige COVID maatregelen. Tijdens de Bootcamp werd ik samen met de andere deelnemers, en mijn nieuwe collega Simon die ook deze maand startte, in groepen verdeeld. Elke groep ontwikkelde zijn eigen applicatie onder begeleiding van een ervaren Mendix Trainer. Het eerste dagdeel van de Bootcamp bestond uit theorie die je later op de dag kon toepassen in de praktijk.

Eerste klant

Met de kennis van de Bootcamp op zak mocht ik voor het eerst mee naar een grote klant. Hier ontmoette ik voor het eerst een collega in levende lijve: Jeroen – Solution Architect. Het project was nog in de beginfase, daarom waren er een aantal ontwerpsessies nodig om de behoeften van de klant duidelijk in kaart te brengen. Ik vond deze sessies erg interessant omdat het doel van de sessies goed aansloten bij wat ik had geleerd tijdens mijn studie. Na deze sessies heb ik samen met Jeroen de wensen in kaart gebracht door middel van processchema en het opstellen van userstories. Skills die ik tijdens mijn studie opgedaan had en gelijk toe kon passen.

Mendify Academy

In de tweede maand begon ik samen met andere nieuwe collega’s aan de Mendify Academy. De Mendify Academy is het interne opleidingstraject van Mendify waar ik onder goede begeleiding van twee Senior Mendix Developers binnen vier weken een applicatie ging bouwen. De Academy combineert alle basisaspecten van software ontwikkelen en uitgebreide basis van het Mendix platform. Dit was een combinatie van theorie met de praktijk, zodat je deze ook gelijk toe kunt passen. Dit was voor mij erg nuttig aangezien ik een bedrijfskundige achtergrond heb en merkte dat het technische deel daarom meer aandacht vraagt.

Projecten

Tijdens het eerste jaar heb ik bij drie verschillende klanten een project uitgevoerd. Dit waren uiteenlopende klanten en projecten waar ik verschillende skills heb opgedaan. Hieronder een korte opsomming van de onderwerpen:

  • Een project waar ik, samen met een collega, verantwoordelijk was voor de front-end/styling van een app voor een financiële organisatie.
  • Een project waar ik samen met het team gezorgd heb dat verschillende bedrijfsapplicaties met elkaar konden communiceren met onder andere AFAS.
  • Een project waar drie planningsafdelingen met elkaar geïntegreerd werden door één applicatie te maken waarin alle data beschikbaar was om efficiënter te kunnen werken.

Het project waar drie planningsafdelingen met elkaar geïntegreerd werden bleef mij het meeste bij. Naast dat ik dit een erg interessant onderwerp vond, zat ik in een heel leuk team waarvan ik ook veel heb geleerd. Ik begon dit project met mijn nieuwe collega: Jaco – Solution Architect. In zijn eerste week bij Mendify begonnen we samen bij deze klant en kon hij mij goed begeleiden met zijn ruime ervaring in het vakgebied.

Voor mijn persoonlijke ontwikkeling en voor de klant is het fijn dat ik bij Mendify de tijd en ruimte krijg om mee te denken met de klant en de klantvraag te challengen. Hierdoor leer je de klant en hun uitdagingen nog beter begrijpen. En kun je de klant ook beter helpen op lange termijn i.p.v. dat je het probleem oplost en vervolgens doorgaat naar de volgende klant.

Persoonlijke ontwikkeling

Tijdens mijn eerste jaar ben ik ook tegen wat uitdagingen aangelopen. Een voorbeeld hiervan is dat ik het technische aspect onderschat heb. Met een achtergrond die meer richting de business gaat, dan de techniek, had ik op het begin wat meer moeite om bij te benen als Mendix Developer. Hierdoor moest ik meer tijd investeren in mijn ontwikkeling en was het soms frustrerend om zaken niet zelfstandig op te kunnen pakken. Dit probleem heb ik uitgebreid kunnen bespreken met mijn manager en werd ik goed begeleid om zo steeds meer zaken zelfstandig op te kunnen pakken. Hoe beter het ontwikkelen ging, hoe meer zelfvertrouwen ik kreeg om zaken op te kunnen pakken en hoe leuker het werk als Mendix Consultant begon te worden.

Zou ik het achteraf weer doen?

Ja, het was een mooi eerste jaar en het smaakt zeker naar meer. Ik heb het naar mijn zin en de sfeer is erg collegiaal; Wanneer je hulp nodig hebt staat iedereen voor je klaar. En niet geheel onbelangrijk zijn de vele bedrijfsuitjes, ik kijk erg uit naar mijn eerste ski trip met het bedrijf.

Heb je nog tips voor nieuwe collega’s?

Apps bouwen met Mendix is mogelijk voor mensen zonder een IT achtergrond. Wel zou ik iedereen met een niet-IT gerelateerde studie willen meegeven het niet te onderschatten. Als applicaties complexer worden is het zeker een pré om de technische theorie goed eigen te maken, daarmee maak je het werk alleen maar leuker!

Wil jij net als Ben bedrijven digitaal klaar maken voor de toekomst?

Bekijk onze werken-bij pagina, neem contact op met onze recruiter Hans ons of kom langs op ons kantoor in Zeist (NL) of Leuven (BE).

Hans Steenwijk
Tel: +31627899556 | [email protected]