Fijne feestdagen en een verbindend 2023 gewenst

22/12/2022

Was vorig jaar de wereld nog stevig in de greep van een pandemie, dit jaar kunnen we terugkijken op volop in beweging. In deze blog bespreken Patrick Smits en Jan Ickroth, partners bij Mendify, wat dit jaar is opgevallen en wat hun verwachtingen en wensen zijn voor 2023.

IT als randvoorwaarde voor succes

Jan: ‘Wat mij het afgelopen jaar vooral is opgevallen dat de manier waarop bedrijven omgaan met digitalisering sterk in beweging is. Vroeger was IT vooral een middel als je kosten wilde besparen, vandaag is het echt een randvoorwaarde als je je bedrijf succesvol wil laten zijn. De coronapandemie, maar meer recent ook de energieproblematiek, de oorlog in Oekraïne, de druk op de arbeidsmarkt, het woningtekort, allemaal ontwikkelingen die de hele maatschappij onder druk zetten. Dat maakt digitaliseren bittere noodzaak. Bedrijven waar wij mee samenwerken gebruiken de applicaties die we samen hebben gebouwd echt om hun business te laten groeien. Als je in de huidige markt het verschil wil maken, moet je simpelweg met innovatieve oplossingen komen. Applicaties die gericht zijn op interactie met klanten, dragen bij aan een betere klantreis. Dat kan een chatbot zijn, een klantportaal of een app die klanten in staat stelt om hun producten of diensten te bestellen en te beheren. Wij zijn heel trots dat we daaraan hebben kunnen bijdragen in het afgelopen jaar.’

Co-creatie van business en IT

Een tweede ontwikkeling die we de laatste jaren zien, is dat bedrijven steeds meer de controle willen houden over digitalisering’, vervolgt Jan. ‘Vroeger legden ze de ontwikkeling van software bij een IT-bedrijf neer, vandaag de dag kiezen bedrijven liever voor een samenwerking. Dat is precies waar wij met het lowcode platform van Mendix op aansluiten. Door ook mensen uit de business – zonder ontwikkelachtergrond – te betrekken bij het ontwikkelproces, wordt de digitale transformatie echt een co-creatie. Dat is precies waar wij bij Mendify in geloven.’

Samenwerken

Patrick: ‘Ik sluit me daar volkomen bij aan. Samenwerken is voor mij het woord van het afgelopen jaar.’ Zo zijn we in februari 2022 door Mendix gekozen als gecertificeerd Mendix Training Partner voor Nederland en België. Zoals Jan aangaf zien we dat klanten graag in-huis Mendix-expertise willen opdoen, of zelf een Mendix-team willen opzetten. Onze Mendify Academy helpt om dit mogelijk te maken.

Internationale samenwerking

Patrick: ‘Een ander mooi voorbeeld van samenwerken zijn onze multiculturele delivery teams in Nederland, België en Roemenië.’ In 2022 kreeg ons nearshore team in Roemenië vleugels, en mochten wij de Nederlandse netbeheerder Enexis helpen op gebied van applicatie life cycle management. Hebben we voor Green Collective een portaal oplossing gerealiseerd wat afvalinzamelaars helpt om duurzaam bedrijfsafval in te zamelen en daarmee bij te dragen aan de CO2-reductie. In België hebben we een mooi portfolio van B2C-apps mogen ontwikkelen voor telecomprovider Proximus en voor Indaver, een Europese verwerker van gevaarlijk industrieel afval, hebben we een reeks low-code applicaties mogen ontwikkelen waarmee ze het beheer, transport, de recycling en de afvoer van meerdere afvalstromen over internationale grenzen zo efficiënt mogelijk kunnen richten.’

Geen glazen bol

We hebben geen glazen bol, maar we luisteren goed naar de markt. Hieruit kunnen we een aantal trends destilleren. Hierbij onze top 5 voor 2023:

1. Lowcode voor het midden-kleinbedrijf. De grote corporaties hebben lang vooropgelopen, nu is het de beurt aan het middensegment om aan de slag te gaan met nocode/lowcode technologie.

2. API-by-design. Het IT landschap verplaatst zich naar de cloud en applicaties consumeren meer data dan voorheen. Uitgangspunt wordt data-uitwisseling bij het ontwikkelen en beheren van Mendix applicaties.

3. Best-practice-App-security. Tijdens de COVID pandemie zijn vele IT systemen en applicaties onderhevig geweest aan hack-aanvallen. Het volgen van de best-practices voor het beveiligen van Mendix apps wordt de nieuwe standaard.

4. Hyper-automation. Bedrijven die reeds gebruik maken van een of meerdere lowcode platformen zullen nog sneller de toolkits toepassen om efficiënter te gaan werken en in te spelen op klantverwachtingen

5. Lowcode als oplossing voor tekort aan IT professionals. Het omarmen van een lowcode platform biedt medewerkers zonder IT-achtergrond de mogelijkheid de mogelijkheid hun dagdagelijkse werk leuker en makkelijker te maken zonder hulp van schare externe IT professionals.

Fijne feestdagen!

Wij bedanken al onze klanten en relaties voor hun vertrouwen en de fijne samenwerking afgelopen jaar. Wij kijken uit naar de vele mooie momenten die 2023 gaat brengen. Namens namens alle Mendifyanen wensen wij jou en je gezin hele fijne feestdagen en een fantastisch 2023!