Hoe intensieve samenwerking tussen de business en IT zorgt voor innovatie en groei

29/03/2023

Organisaties die met traditionele software werken, ervaren vrijwel altijd een muur tussen de softwareontwikkelaars en de mensen uit de business, zoals productowners en businessanalisten. Het gevolg? Inefficiëntie, miscommunicatie, tijdverlies en de time-to-market neemt toe. Dat staat groei en innovatie in de weg. In deze blog vertelt Jeroen de Smedt, Lead Mendix Architect & Certified Mendix Expert Developer bij Mendify, hoe je deze barrière voorkomt.

Ontevredenheid

Als softwareontwikkelaars en de mensen uit de business niet op één lijn zitten, ontstaan er misverstanden, inefficiëntie en je loopt het risico dat de opgeleverde functionaliteiten niet voldoen aan de wensen van de business. Kortom, dat leidt aan twee kanten tot ontevredenheid. Door met een low-code-platform zoals dat van Mendix te werken, zijn die twee werelden veel beter op elkaar afgestemd. Dan ga je elkaar beter begrijpen en goed aanvoelen en kun je je time-to-market– of time-to-business – fiks beperken. Dat laat veel meer ruimte voor innovatie en groei.

Sneller ontwikkelen is ook sneller communiceren

Overigens is het niet zo dat door de inzet van een low-code-platform die kloof als vanzelf verdwijnt. Als je sneller kunt ontwikkelen, wordt er ook sneller gecommuniceerd. Elke twee weken wordt een deel van de software opgeleverd. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat de business in de twee weken die daarop volgen dat stuk software test, want dan ligt er alweer een nieuwe functionaliteit. Dat verwachten mensen niet. Ze zijn heel blij dat hun wensen zo snel worden vertaald in werkende software, maar ze staan er niet bij stil dat dat ook consequenties heeft voor hun betrokkenheid en werkdruk.

Spelregels

De nauwe samenwerking tussen de business en de ontwikkelaars brengt ook nog een andere uitdaging met zich mee. Normaalgesproken wordt de scope van project van a tot z vastgelegd in userstories. De productowner definieert de scope, dat wordt omgezet in userstories en daarmee gaat de developer aan de slag. Als de business en de developers dicht bij elkaar zitten, is het natuurlijk heel makkelijk om om een extra functionaliteit te vragen. Daarom moet je het ontwikkelproces nauw bewaken en spelregels vaststellen. Als je spontaan allerlei dingen gaat toevoegen en de scope niet in de gaten houdt, komt er weinig meer terecht van het budget en de planning.

Innovatie en groei

Goed. Heb je de juiste spelregels bepaald? Heb je een duidelijke en breed gedragen visie ontwikkeld over hoe een low-code-platform in de bestaande IT-strategie past? Is iedereen zich bewust van de snelheid van ontwikkelen? Dan zal deze stevige samenwerking innovatie en groei in de hand werken.

Innovatie

Als Mendix Lead Architect is het mijn rol om mijn kennis van het Mendix-platform te combineren met mijn kennis van de bedrijfsomgeving waar de klant mee werkt. Ik luister naar de wensen van de business en vertaal dat naar de juiste requirements waar ontwikkelaars mee uit de voeten kunnen. Mensen uit de business weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is. Door daar als het ware een bruggenbouwer tussen te zetten, kom je tot de meest innoverende oplossingen.

Groei

Als de business en de technologie naadloos op elkaar zijn afgestemd en er zijn de juiste spelregels opgesteld, ontstaat kristalheldere communicatie. Dan voorkom je dat je dingen opnieuw moet doen en loop je geen achterstand op. Integendeel, als de processen goed lopen, ga je zelfs een voorsprong creëren.

Meer weten?

Benieuwd of jouw organisatie het agile werken met het low-code-platform van Mendix ook ten volle kan omarmen? Daag ons uit met een casus. Bezorg ons een idee en wij maken het concreet op basis van een eendaags mini-project waarin we het ‘spel’ spelen zoals dat ook werkt in een echt agile ontwikkelingsproject. Met deze app-in-a-day-ervaring overtuigen we je gegarandeerd van de mogelijkheden.