Hoe kun je eenvoudig mobiele applicaties ontwikkelen?

16/03/2021

Mendix 9 brengt een nieuwe vorm van mobiele apps: Progressive Web Apps (PWA’s).

PWA’s zijn een evolutie van traditionele web-apps. Ze gedragen zich echter meer als een ‘native mobile’ app. PWA’s hoeven niet via een appstore te worden gedistribueerd maar benader je direct via de browser. Gebruikers ontvangen het bericht ‘Toevoegen aan startscherm’. Dit voegt in feite een tegel toe aan het startscherm met een directe link naar uw app. Het voelt als een native app, het werkt als een native app, maar het is geen native app.

Progressive Web Apps hebben drie hoofdkenmerken:

  • Installatie en gebruik: Met PWA’s kan je een app toevoegen aan het startscherm van je mobiel, zonder downloaden van een app. Bij het gebruik kan de app het volledige scherm benutten. Hierdoor voelen PWA’s even goed als native apps.
  • Betrouwbaar: PWA’s kunnen offline of gedeeltelijk offline werken. Mendix PWA’s kunnen gedeeltelijk offline werken (bronnen zoals styling, pagina’s en afbeeldingen worden in de cache opgeslagen) of volledig offline (zoals hybride offline en native mobiele apps).
  • Device integratie mogelijk: PWA’s kunnen gebruikmaken van verschillende apparaatfuncties, zoals de camera en locatie, en kunnen ondersteuning bieden voor web-pushmeldingen. Hou er wel rekening mee dat de ondersteuning voor functies afhankelijk is van de browser die wordt gebruikt.

Voordelen van een PWA

Een PWA onderscheidt zich ten opzichte van een native mobile app door zijn lagere kostprijs en eenvoud van distributie.

Een native mobile app betekent namelijk hogere ontwikkelingskosten. Het bouwen is een stuk duurder dan het bouwen van een webapplicatie.  De ontwikkelingskosten van een PWA liggen dichter bij de kost van het bouwen van een gewone webapplicatie. In Mendix geniet je daarenboven van alle low-code ontwikkelingsmogelijkheden van webapplicaties, met andere woorden een super hoge productiviteit.

Ook het distribueren via appstores van een native app is een lastig proces en kost heel wat moeite en geld. Een PWA kan worden gedistribueerd via een bericht of vanuit een website, zonder langs de appstore te gaan.

 

Waarom zou je een mobiele app maken ?

Voor zakelijke gebruikers is het vaak een voordeel om transacties meteen te kunnen registreren op een handig en klein device.

Als het gaat om een consumenten app – bereik je zowiezo een breder publiek met een native app. Met name het jongere publiek brengt veel tijd door met zijn mobieltje. Met name bij intensief gebruik biedt het downloaden en gebruiken van een native app een bepaald comfort aan de gebruiker.

In een mobile app kan je makkelijk integreren met de ingebouwde functies van een mobiele telefoon. Denk maar aan camera, lokatiebepaling, push meldingen etc.

Het gebruikscomfort kan nog verhoogd worden bij een native app, door het inzetten van offline-mogelijkheden. Zelfs als internet (tijdelijk) niet beschikbaar is kan je de app verder gebruiken. De app wordt namelijk geïnstalleerd op het device van de gebruiker en na installatie is in de basis geen internet meer nodig, of er wordt data lokaal opgeslagen en nadien gesynchroniseerd.

Tenslotte, een app kan dienen als aanvulling of uitbreiding ten opzichte van een bestaande oplossing of ervaring. Belangrijk is om de gebruiker een zelfde beleving te kunnen aanbieden overheen verschillende kanalen.

Hopelijk heb je hiermee een beter beeld gekregen van het bouwen van Progessive Web Apps.

Ben je klaar om jouw app te laten maken? Benieuwd wat jouw app idee ongeveer kost?

Neem dan contact met ons op of bel ons voor een afspraak.