Hoe zorg je dat je systemen op een goede manier met elkaar praten?

16/08/2023

Ben je van plan om aan de slag te gaan met het low-codeplatform van Mendix, maar maak je je zorgen over hoe je integraties met andere applicaties moet aanpakken? In deze blog deelt Jelle Van Loock, Mendix-developer bij Mendify, een aantal inzichten en tips.

Datakwaliteit, dataconsistentie en het gebrek aan overzicht van de IT-architectuur

Voordat ik bij Mendify ging werken als Mendix-developer, werkte ik vier jaar als integratieontwikkelaar. In die functie leerde ik enorm veel over het integreren van verschillende applicaties en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Hoewel er de API’s in populariteit toenemen, worden integraties in veel organisaties nog steeds handmatig uitgevoerd of worden ze ondersteund door verouderde technologieën. Een andere uitdaging heeft te maken met de ‘single source of truth’. Als in het ene systeem mijn naam – om maar een voorbeeld te noemen – staat geregistreerd als ‘Jelle van Look’ en in het andere systeem staat ‘Jelle Van Loock’, wat is dan de juiste versie? Kortom, de integratie-uitdagingen hebben voornamelijk te maken met datakwaliteit, dataconsistentie en het gebrek aan overzicht van de IT-architectuur.

Integratie bij Mendify

Ook binnen Mendify weten we hoe belangrijk goede integratie van systemen is en welke uitdagingen ermee gepaard gaan. In de meeste gevallen moet de Mendix-applicatie die wij bouwen kunnen communiceren met andere applicaties, zowel intern ontwikkelde applicaties als externe systemen zoals SAP, Salesforce en Microsoft Dynamics 365. Het is dus essentieel dat we in staat zijn om naadloze integraties tot stand te brengen tussen verschillende systemen en platforms.

Drie wegen die naar Rome leiden

Er zijn een aantal wegen die we kunnen bewandelen om een succesvolle integratie te realiseren:

1. Mendix Public Market Place

We kunnen gebruikmaken van de uitgebreide bibliotheek van herbruikbare componenten en connectoren in de Mendix Public Market Place. Het is echter belangrijk dat we de betrouwbaarheid en actualiteit van de connectors controleren voordat we ze gebruiken.

2. Zelf bouwen

Als er geen kant-en-klare connector beschikbaar is, kunnen we een eigen connectie leggen via een API. Dit vereist wel de nodige technische expertise en kennis van datastructuren, het Mendix-platform en API-terminologie.

3. Mendix Connect

Een andere benadering die we kunnen gebruiken is Mendix Connect. Hoewel het niet specifiek bedoeld is voor integratie, stelt het ons in staat om interactie te creëren tussen verschillende Mendix-applicaties. Dit is met name handig wanneer we te maken hebben met het probleem van de ‘single source of truth’. Stel dat we meerdere Mendix-applicaties hebben waarbij applicatie A bepaalde gegevensbronnen raadpleegt en applicatie B ook toegang nodig heeft tot dezelfde bronnen. Door gebruik te maken van Mendix Connect kan applicatie B de eerder opgehaalde gegevens van applicatie A gebruiken en hiermee verder werken. Door een masterapplicatie aan te wijzen, zorgen we ervoor dat er geen inconsistenties ontstaan en dat alle applicaties gebruikmaken van dezelfde betrouwbare gegevensbron. Op deze manier kunnen we een consistente en geïntegreerde ervaring creëren tussen verschillende Mendix-applicaties.

Ontdek de mogelijkheden voor jouw organisatie

Als je geïnteresseerd bent in Mendix, maar twijfels hebt over het integreren van verschillende systemen, staan wij voor je klaar. Bij Mendify onderzoeken we samen met jou welke oplossing het best aansluit bij de specifieke behoeften van jouw organisatie. Neem contact met ons op, we helpen je graag.