Innovatie? Zo zorg je dat het geen buzzwoord is

06/12/2021

Elk bedrijf is een IT-bedrijf, een uitspraak die we steeds vaker horen. Immers, Uber is geen transportbedrijf, maar een bedrijf dat met slimme technologie reizigers en aanbieders van personenvervoer bij elkaar brengt. Airbnb is geen vakantiehuizenpark, maar een online marktplaats voor accommodatie. Thuisbezorgd.nl is geen restaurant, maar een app die zorgt dat vraag en aanbod bij elkaar komen. Maar innovatie hoeft niet meteen over hoogdravende uitvindingen te gaan. Innovatie is ook morgen al net iets slimmer, beter en sneller werken.

Invoering van iets nieuws

Als we het over innovatie hebben, wordt er vaak gedacht aan hele complexe, vernieuwende uitvindingen, waar een Willie Wortel-achtig type nachtenlang zijn hersens over kraakt. In onze ogen is innovatie simpelweg het vernieuwen van een idee, product, dienst, techniek of organisatie. Dat is ook hoe Van Dale innovatie definieert: ‘invoering van iets nieuws, bijvoorbeeld een nieuwe techniek’. Niet meer en zeker ook niet minder. De belangrijkste reden om te willen innoveren zit besloten in de visie van een bedrijf. Er is een diepgaande reden waarom je dingen anders – vernieuwender – wil gaan doen dan vandaag. Dat kan gaan om een betere service te bieden, meer marge maken, het realiseren van groei of om de concurrentie voor te blijven.

Transformatie van maakorganisatie naar servicegerichte organisatie

Zo zien we in de maakindustrie een trend ontstaan die servitization heet. Platform Smart Industry beschrijft servitization als de beweging om niet langer het product centraal te stellen, maar de behoefte van je klant. Je garandeert hem of haar een bepaalde output, met alles wat daar aan dienstverlening bij hoort. Een goed voorbeeld is de transformatie van Philips Lighting (Nu Signify). Vroeger produceerde zij lampen en verlichtingsarmaturen, vandaag zorgen ze ervoor dat voor het voetbalstadion van FC Bayern München dat de complete verlichting installatie is geproduceerd, geïnstalleerd en alle lampen tijdig worden vervangen.

Hoge verwachtingen

Verschillende onderzoeken, waaronder die van PA Consulting Group, het internationale advies-, technologie- en innovatiebedrijf, tonen aan dat bedrijven die dit model al hebben geïntegreerd, hun marges op dienstverlening tot wel 35 procent zien stijgen. Maar liefst driekwart van de industriële maakbedrijven verwacht dat servitization in de toekomst hun business zal domineren, toch heeft nog maar een derde ook daadwerkelijk een servitization-strategie.

Snel verbeterstappen zetten dankzij low-code

Vandaag de dag zien we dat in veel organisaties ruim tachtig procent van het IT-budget opgaat aan beheer. Tegelijkertijd zien we dat twintig tot dertig procent van de omzet verloren gaat door inefficiënte en complexe systemen en processen. Als je als organisatie het verschil wil blijven maken moet je zorgen dat je de tools hebt om dat te doen. Door low-code-technologie te omarmen, haal je een oplossing in huis die je snelheid en flexibiliteit geeft om continue te verbeteren, eenvoudig systemen en processen integreren en beschik je over de laatste trends op gebied van data & analytics en kunstmatige intelligentie. Zo kan ook jij in korte tijd al verbeterstappen gaan zetten.

Low-code in de praktijk:

Voor een van onze klanten, actief in de technische groothandel, hebben wij onderzocht hoe zij hun klanten een nóg betere service konden verlenen. We hebben een applicatie ontwikkeld waarin installateurs een instructie kunnen raadplegen over hoe producten het best geïnstalleerd kunnen worden. Dat is in hun markt een vooruitstrevende stap die concurrenten nog niet hebben gezet. Omdat zij ervoor hebben gekozen het Mendix-platform centraal te stellen in hun IT-landschap, is het vrij eenvoudig om de benodigde informatie te raadplegen en aan de gebruiker te tonen.

Benieuwd hoe ook jij kan innoveren?

Neem contact met ons op en daag ons uit! Wij denken graag mee om in korte stappen operationele efficiency te realiseren of met intelligente IT-tools jouw visie te realiseren.