Legacy-applicaties, hoe ga je ermee om?

15/07/2021

Als je als organisatie werkt met verouderde software, komt er een moment dat je na moet denken over vervanging van die software. Hoe pak je dat aan?

Een legacy-applicatie, wat is het?

Een legacy-applicatie is een softwareproduct dat een bedrijfkritisch proces ondersteunt, maar gebaseerd is op inmiddels achterhaalde technologie. Vaak voldoet de software voor de gebruiker nog wel, en daarom wordt het minimaal onderhouden met beveiligingsupdates en bugfixes. Als organisatie heb je een – fors – aantal jaar geleden geïnvesteerd in software ter ondersteuning van bedrijfskritische processen. Inmiddels ziet de – digitale – wereld er totaal anders uit en sluit de software niet meer aan bij de behoeften van je organisatie of de wereld van je klanten. Neem als voorbeeld een organisatie met een SAP R3/ECC als ERP systeem. Een bewezen ERP systeem wat vele jaren geleden is aangekocht en op maat geconfigureerd, en de afgelopen jaren is voorzien van diverse nieuwe functionaliteiten die mogelijk zijn binnen de technische kaders of waarvoor complexe oplossingen zijn gerealiseerd.

Moet je legacy-software vervangen?

Uiteindelijk moet iedere organisatie een keuze maken hoe om te gaan met Legacy software. Wij herkennen twee stromingen als je kijkt hoe organisaties legacy-applicaties benaderen.

1 Reactief

Deze groep ervaart problemen met hun software: er zijn mogelijk performance issues, compatibiliteitsproblemen en/of de leverancier heeft de ondersteuning van het product stopgezet. Door dergelijke situaties word je min of meer gedwongen om een nieuwe versie van de software aan te schaffen of op zoek te gaan naar een alternatief.

2 Proactief

Een andere groep is meer proactief. De software doet wat het moet doen, maar het bedrijf maakt een evolutie door en de software past niet meer bij de vernieuwde eisen en standaarden. Deze groep gaat vanaf de (vernieuwde) visie en strategie, op zoek naar strategische oplossingen op gebied van IT en een goede partner om deze visie te realiseren – vóórdat zij worden belemmerd in hun bedrijfsvoering en strategische uitvoering.

En nu?

Of je nu proactief of reactief te werk gaat, wat moet je nu concreet doen? Zo maar op zoek gaan naar een een-op-een-vervanging van die ene legacy-applicatie, leidt meestal niet tot een heel toekomstbestendige oplossing. Veel organisaties hebben een complex IT-landschap dat door de jaren heen is uitgegroeid tot wat het nu is. Vaak gaat het om een meerdere maatwerkproducten die een waaier aan bedrijfsprocessen ondersteunen. De kans is groot dat ze allemaal vandaag of morgen toe zijn aan vervanging. Belangrijk is dus eerst een grondige analyse te doen van de as-is-situatie. Als je weet waar je staat, is het vervolgens belangrijk te bepalen waar je heen wil met je hele IT-landschap. Door vanuit je bedrijfsstrategie naar IT te kijken als je die stip op de horizon zet, ga je efficiënter te werk en kun je dingen beter op elkaar afstemmen. Vervolgens is de vraag: ga je weer voor uitgebreid maatwerk inclusief de bijbehorende financiële en technische uitdagingen, of kies je voor een standaardoplossing die net niet aan alle wensen voldoet? Of ga je voor het beste van beide werelden en geniet je de flexibiliteit van een low-code-ontwikkelplatform?

Modelgedreven softwaretechnologie

Het Mendix low-code applicatieontwikkelplatform biedt een flexibele, schaalbare en toekomstgerichte oplossing om tegen lagere kosten IT-oplossingen te realiseren en te onderhouden op basis van modelgedreven softwaretechnologie. De periodieke updates aan het platform en uit-doos-bruikbare technologieën zoals workflow, A.I. en API-connectoren zorgen ervoor dat je altijd meelift op de nieuwe technologische ontwikkelingen.

Nieuwsgierig wat het Mendix-platform voor jouw organisatie kan betekenen?

Mendify helpt je graag bij het beantwoorden van deze vraag. Dit doen we veelal via een low-code assessment waarbij we samen met jouw experts je huidige IT-landschap en bedrijfsprocessen in kaart brengen, en vanuit jouw visie en (IT-)strategie kijken naar de toegevoegde waarde van het Mendix low-code platform. De uitkomst van deze workshops is een vrijblijvend advies en (indien gewenst) een prototype dat demonstreert hoe je verantwoord legacy-software vervangt door moderne en toekomstbestendige IT-oplossingen.

Volgende blog

In onze volgende blog zoomen we in op de stappen die je als IT-verantwoordelijke niet uit het oog mag verliezen bij de overstap naar een low-code-platform. Benieuwd wat low-code kan betekenen voor jouw proces of industrie? Kijk snel op onze website of neem contact met ons op.