Low-code in combinatie met traditionele code. Waar let je op?

25/10/2021

Hoeveel mogelijkheden low-code-softwareontwikkeling ook biedt, soms wil een klant een functionaliteit die zo specifiek is, dat we toch op zoek moeten naar een alternatief. In deze blog vertelt Tom Staes, onze expert-developer, waar je dan op moet letten.

Custom-code

Het komt weleens voor dat een klant een heel specifieke wens heeft waar het Mendix-platform niet in voorziet. Met onze kennis en kunde vinden we daar natuurlijk altijd een oplossing voor, maar soms zijn we genoodzaakt terug te vallen op het traditionele programmeerwerk om zo maatwerksoftware te ontwikkelen. Dat kent echter vier nadelen.

1. Inleveren op snelheid

Ontwikkelen door middel van low-code is veel sneller dan het traditionele codeerwerk. Je verliest dus een van de grote voordelen van low-code: de snelheid.

2. Zelf verantwoordelijk voor onderhoud

Als je maatwerksoftware ontwikkelt, moet je ook nadenken over het onderhoud. Als je iets ontwikkelt binnen een goed low-code-platform evolueert de applicatie mee met de technologie. Het zal dus niet snel verouderen en de eigenaar van het framework draagt de verantwoordelijkheid voor het feit dat de applicatie blijft werken. Bij custom-code moet je zelf zorgen dat je code op orde blijft en dat de software blijft draaien.

3. Vaak niet herbruikbaar

De kans dat custom-made software herbruikbaar is, is eerder klein. Dat maakt de verhouding tussen kosten en baten minder goed dan bij low-code-ontwikkeling. Het is altijd het overwegen waard binnen het low-code-platform te blijven, wellicht met een slimme workaround. Op die manier heb je meer baat bij je oplossing, terwijl de kosten lager zijn. In sommige gevallen lukt het wel om een herbruikbare oplossing te bouwen. Zo ontwikkelde ons team een grafische component voor een digitaal planbord, waarmee de planner de beschikking kreeg over een drag-and-drop-functionaliteit. Door het component slim af te bakenen, wordt het voor de low-code-developer makkelijk die functionaliteit te gebruiken – terwijl de complexiteit van coding ondergebracht is in een component.

4. Specialistische kennis nodig

Met een low-code manier van software bouwen krijg je mogelijkheden in handen die de traditionele manier van software ontwikkelen niet biedt. Met behulp van blokken en bouwstenen bouw je, via een grafische interface, je bedrijfsprocessen na. In elke stap voeg je de businesslogica toe. Omdat dat allemaal zonder ingewikkelde programmeertaal of code gebeurt, kan vrijwel iedereen binnen je organisatie ermee uit de voeten. Ga je met custom-code aan de slag, dan moet je wel de benodigde specialistische kennis in huis hebben als je iets wil corrigeren of aanpassen. Dat is met low-code een stuk eenvoudiger.

Bezint eer ge begint

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om op de traditionele manier een stuk software te laten ontwikkelen. Onze architecten en consultants denken graag mee over de voor- en nadelen van maatwerksoftware in combinatie met het Mendix-platform. Zij kunnen ook adviseren over eventuele alternatieven, zo kun je een weloverwogen beslissing nemen en kom je niet voor verrassingen te staan.

Hands-on webinar op 2 december!

Op 2 december 2021 organiseren wij een webinar, waarin wij graag meer vertellen en laten zien wat de mogelijkheden zijn van het Mendix-platform. Het belooft een interactieve sessie te worden waarin onze experts graag uw vragen beantwoorden.

Aanmelden

Nu al meer weten?

Wil je nu al meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Bij Mendify geloven we in de kracht van samenwerken en kennisdelen. Onze gecertificeerde Mendix-trainers delen graag hun kennis en ervaring zodat ook jouw IT-afdeling Mendix-apps kan ontwikkelen en onderhouden.