Mendix 10 komt eraan, wat betekent dit voor jou?

30/01/2023

Eind december kwam Mendix met heuglijk nieuws. In juni van dit jaar verschijnt Mendix 10! Wat is er bekend over deze nieuwe release en wat betekent het voor bestaande Mendix-klanten? In deze blog legt Cedric Eraly,  low-code-adviseur bij Mendify, uit of je stappen moet zetten en zo ja, welke stappen dat dan precies zijn.

Mendix 10 komt eraan

Naast het ‘fuseren’ van de Mendix Studio en Mendix Studio Pro tot één centrale ontwikkelomgeving, is er over de nieuwe release die in juni 2023 zal verschijnen, nog niet veel bekend. Wat we wel weten is dat de release van Mendix 10 implicaties heeft voor gebruikers van oudere Mendix-versies. Mendix geeft namelijk alleen vergaande platformsupport voor de drie meest recente ‘major releases’. Op die manier kan de Mendix-organisatie garanderen dat ze de hoogst mogelijke securitystandaarden kan hanteren en de meest efficiënte support kan leveren.

End-of-support van Mendix 7

Als Mendix 10 wordt gelanceerd in juni, zijn de drie meest recente major releases dus Mendix 10, 9 en 8. Gebruik je een van die versies, dan is er niet aan de hand. Maar Mendix 7, dat zes jaar geleden werd vrijgegeven, zal niet langer worden ondersteund. Heb je Mendix 7-applicaties draaien in je productie-omgeving? Dan moet je voor a.s. juni deze applicaties upgraden naar een versie die Mendix wel ondersteunt: Mendix 8, 9 of 10. Doe je dat niet, biedt Mendix geen bugfixing, updates, onderzoek, troubleshooting of andere vormen van assistentie als dat nodig blijkt. Doet zich een nieuwe securityissue voor? Dan verschijnt er geen geüpdatet versie van Mendix 7. Dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Bovendien mis je alle voordelen van de nieuwe features in de recentste releases.

Hoelang duurt het voor een Mendix-versie geen support meer krijgt?

Mendix vindt het uiteraard erg belangrijk dat je als IT-manager of applicatiebeheerder een duidelijk beeld hebt wanneer je jouw Mendix-applicaties moet migreren naar een hogere Mendix-versie. Daarom heeft Mendix ervoor gekozen om elke 2 jaar een nieuwe Mendix major release uit te brengen. Concreet betekent dit dat wanneer je in juni een nieuwe applicatie bouwt in de nieuwe Mendix 10-versie, je zes jaar zeker bent van vergaande Mendix-platformsupport. Heb je Mendix 8-applicaties in productie draaien? Dan ondersteunt Mendix deze nog tot 2025. Mendix 9-applicaties zijn verzekerd van support door Mendix tot 2027.

Een handig overzicht van de end-of-support per Mendix-versie:

Overzicht end-of-support per Mendix-versie

© Mendify

Mendify helpt je graag bij de migratie naar een hogere Mendix-versie

Ben je niet zeker of jouw applicaties gevaar lopen, of ben je op zoek naar iemand die je kan helpen bij de migratie van Mendix 7 naar Mendix 8, 9 of zelfs Mendix 10? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Als officieel Mendix-partner in België en Nederland hebben wij veel ervaring bij het begeleiden van organisaties bij dergelijke migraties. Neem contact met ons op. Dan zorgen we samen voor een vlotte migratie naar een hogere Mendix-versie, nog voor juni 2023.