‘Mendix heeft een prominente plaats in ons IT-landschap veroverd.’

27/09/2023

Van Marcke is een gespecialiseerde groothandel die zich richt op een breed scala aan producten, waaronder badkamers, verwarmingsinstallaties, sanitair- en installatiemateriaal, en duurzame warmte- en wateroplossingen. In deze blog deelt Stijn Hoegaerts, Chief Information Officer van Van Marcke, hoe het low-codeplatform van Mendix hen helpt de brug te slaan tussen innovatie en klanttevredenheid.

Een evoluerende markt

Onze sector toont recentelijk bewegingen uit twee hoeken. Installateurs streven naar grotere marges en webshops winnen aan populariteit. Om toch relevant te blijven, kun je ervoor kiezen om te gaan concurreren op kosten, maar dat past niet bij ons. We kozen voor het alternatief: meer waarde toevoegen. Door te focussen op expertise en oplossingen die verder gaan dan het product op zich, blijven we relevant in een dynamische markt.

Mendix als brug tussen innovatie en klanttevredenheid

Het vermogen om maatwerkoplossingen te bieden, gebaseerd op een brede range aan merken, is wat ons onderscheidt. Deze slimme oplossingen worden samengesteld door industriële ingenieurs, waardevolle talenten die niet makkelijk te vinden of te behouden zijn. Het automatiseren van hun repetitieve taken met productselectors en configurators maakt hun rol boeiender en interessanter. Bovendien kunnen we deze geautomatiseerde oplossingen aanbieden aan onze klanten, een extra dienstverlening die als heel waardevol wordt ervaren.

Op zoek naar één uniforme techniek

Voorheen had ons vijfkoppige ontwikkelteam verschillende specialisaties en gebruikten ze diverse technologieën, wat samenwerking bemoeilijkte en resulteerde in een gefragmenteerd IT-landschap. Dit was niet ideaal voor tools zoals wizards of calculators. Daarom zochten we naar één uniforme techniek voor al onze tools, waarbij de keuze lag tussen behoud van een van de vijf bestaande technologieën of overstappen naar iets nieuws. Na zorgvuldige afweging viel de keuze op het low-codeplatform van Mendix.

Prominente rol voor Mendix in IT-landschap

Tijdens de uitdagende periode van 2020, toen we druk bezig waren met de implementatie van SAP, hebben we onze eerste voorzichtige ervaringen met Mendix in combinatie met SAP kunnen opdoen. Pas na de coronacrisis zijn we gaan verkennen welke applicaties onze bedrijfsactiviteiten konden verbeteren zonder koppelingen aan SAP. Mendix heeft nu een dominante positie in het IT-landschap van Van Marcke. Voor elke nieuwe IT-behoefte onderzoeken we eerst bestaande marktoplossingen, maar als we besluiten om zelf te ontwikkelen, is Mendix onze eerste keuze. Tot nu toe is er weinig noodzaak geweest om andere technologieën in te zetten. Mendix heeft echt een prominente plaats in ons IT-landschap veroverd.

Mendify als betrouwbare partner

De implementatie van Mendix werd ondersteund door Mendify. Samenwerking in co-creatie stond voor ons centraal, en dat is precies waar de aanpak van Mendify om draait. Inmiddels werken we zelfstandig met het Mendix low-codeplatform, maar als we toch iets complex tegenkomen, kunnen we altijd een beroep doen op Mendify.

Onze lessen

Mendix’s claims zijn grotendeels waar, het ontwikkelproces gaat sneller. Dat begin je pas echt te merken als je componenten kunt gaan hergebruiken. Een goed doordachte aanpak blijft echter cruciaal. Zorg voor een solide ontwerp en een goede architectuur, zeker als je applicaties wilt integreren. Ben je van plan om Mendix in je IT-landschap te verankeren, zorg dan voor een goede governance, zodat nieuwe applicaties niet lukraak worden gebouwd, maar dat er over elk project vooraf goed wordt nagedacht.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe Van Marcke de uitdagingen heeft overwonnen en waarde heeft gecreëerd met Mendix? Wij delen graag de uitgebreide versie van het Van Marcke-klantverhaal. Neem contact met ons op voor een diepgaand gesprek en ontdek hoe Mendix ook jouw organisatie kan transformeren.