Met dit low-code-platform ben je klaar voor de toekomst

15/03/2023

Dat wij fan zijn van low-code zal niemand verrassen. Maar waarom moet een organisatie eigenlijk kiezen voor low-code? En als je dat doet, welk platform kies je dan en waarom? In deze blog zet Jaco van Kooten, solution architect bij Mendify, het voor je op een rij.

Waarom low-code?

De naam zegt het eigenlijk al, bij low-code is de hoeveelheid handmatige code die nodig is om software te ontwikkelen vele malen minder dan met traditionele programmeertalen als Java en C#, die een stuk abstracter zijn. Low-code-ontwikkelmethodologieën stellen ontwikkelaars in staat om applicaties te bouwen met visuele modellen en vereist dus minder technische expertise. Dit proces is veel sneller dan traditionele ontwikkelingsmethoden en biedt bedrijven de mogelijkheid om de time-to-market – of de time-to-business – vele malen te verkorten en sneller te reageren op veranderende zakelijke vereisten.

Low-code vergroot arbeidsmarkt

Met low-code wordt programmeren toegankelijker voor minder technische mensen, omdat je een applicatie bouwt met kant en klare stukjes logica. De leercurve is dus veel steiler, wat in deze krappe arbeidsmarkt meer ruimte geeft.

Bouwen met Lego of met Duplo?

Natuurlijk moet je wel een eerlijke vergelijking maken. Wij vergelijken de traditionele programmeertalen vaak met Lego, en low-code met Duplo. Met beide kun je prachtige dingen bouwen. Zo bouw je met Duplo sneller, maar wel grover. Met Lego is het bouwproces intensiever, maar is het resultaat verfijnder. Het resultaat van een low-code-ontwikkelproces zal voor veel doeleinden voldoende zijn. Maar als je bijvoorbeeld een planningstool wil maken met heel ingewikkelde logica – type NS-planner –, dat bouw je niet 123 met een low-code platform. Voor die enkele applicatie waar low-code niet afdoende is, kun je altijd terugvallen op een traditionele programmeertaal.

Welk platform?

Er zijn een stuk of veertien bekende low-code platforms, zoals Appian, Betty Blocks, Google App Maker, K2, Mendix, Microsoft Power Apps, OutSystems, Quick Base, Salesforce Lightning en Zoho Creator. Daarnaast zijn er ook een aantal open-source low-code platforms beschikbaar, zoals Joget en WaveMaker. Om een goede keuze te maken, moet je eerst weten wat je precies wil maken met het platform. Wil je vooral administratieve of registratieve handelingen in een applicatie onderbrengen, of wil je ook processen modelleren met case-management? Er zijn low-code-oplossingen die heel goed zijn in het ondersteunen van businessprocessen, maar minder sterk zijn in bijvoorbeeld UI. De een ondersteunt het maken van mobiele applicaties optimaal, maar als je geen mobiele applicaties nodig hebt, is dat geen belangrijk criterium voor je. Wil je verschillende applicaties kunnen integreren, dan is het belangrijk om een low-code platform te kiezen dat dat ondersteunt. Niet alle low-code platforms hebben functionaliteiten om heldere managementrapportages te tonen. Als dat belangrijk voor je is, moet je dat meenemen in je lijst met criteria.

Gartner en Forrester over Mendix

In het Gartner Magic Quadrant for Enterprise Low-Code Application Platforms wordt Mendix erkend als leider en als dé pionier in deze snel volwassen wordende markt. Ook Forrester ziet Mendix als erkende leider, en bovendien heeft het platform de hoogste scores van alle geëvalueerde leveranciers. Het low-code platform van Mendix biedt uitgebreide integratiemogelijkheden, is schaalbaar en kan worden gebruikt voor het bouwen van kleine, eenvoudige applicaties tot grote, complexe systemen. Het platform biedt ook een samenwerkingsomgeving waarin meerdere ontwikkelaars tegelijkertijd aan een project kunnen werken, waardoor de ontwikkelingstijd nog verder wordt verkort. Mendix blijft bovendien voortdurend innoveren en biedt regelmatig nieuwe functies en mogelijkheden aan.

Meer weten?

Heb je hulp nodig bij de keuze voor een low-code platform? Neem contact met ons op, we helpen je graag.