Modulaire softwareontwikkeling: de low-code manier naar toekomstbestendigheid
Modulaire softwareontwikkeling biedt bedrijven de flexibiliteit om hun IT-systemen toekomstbestendig te maken door middel van losse, herbruikbare modules. Deze aanpak zorgt niet alleen voor efficiëntie en schaalbaarheid, maar ook voor kosteneffectiviteit. In deze blog legt David Verstricht, Advanced Mendix Developer bij Mendify, uit hoe modulaire softwareontwikkeling werkt. Ook vertelt hij waarom de overstap naar low-code de ontwikkelingsprocessen verder vereenvoudigt, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om deze strategie te omarmen.
Wat is modulaire softwareontwikkeling?
Modulaire softwareontwikkeling houdt in dat je systemen bouwt uit losse, herbruikbare modules die elk specifieke functionaliteiten bevatten. Deze modulair te werken, heb je als organisatie de flexibiliteit om je IT-structuur geleidelijk uit te breiden en te verbeteren. Hierdoor kun je efficiënter omgaan met je budget en gefaseerd overstappen naar modernere systemen. Hoewel low-code platforms vaak gebruik maken van modulaire principes door vooraf gebouwde componenten aan te bieden die eenvoudig kunnen worden gecombineerd, is modulaire softwareontwikkeling een breder concept dat ook van toepassing is op traditionele ontwikkelingsmethoden.
De voordelen van modulaire bouwstenen in low-code
Natuurlijk maken low-code platforms zoals dat van Mendix modulaire ontwikkeling vele malen toegankelijker dan wanneer je kiest voor high-code. Niet alleen profiteer je van de modulaire aanpak, je geniet ook alle voordelen van low-code. Je werkt als het ware met grote puzzelstukken die eenvoudig samen te voegen zijn tot een werkende applicatie. Dit stelt je als bedrijf niet alleen in staat om functionaliteiten geleidelijk te implementeren naargelang hun prioriteit, het helpt je ook snel te reageren op veranderende marktomstandigheden. Het modulaire karakter betekent dat je niet verplicht bent om in één keer een grote applicatie te bouwen. Afhankelijk van wat je budget toelaat, kun je ervoor kiezen om geleidelijk stukken bij te bouwen of over te zetten naar andere apps. Dit biedt niet alleen flexibiliteit in het budgetbeheer, maar ook in de planning. Je kunt gericht investeren in de delen van je IT-infrastructuur die de meeste aandacht nodig hebben.
Modulaire software integreren met bestaande systemen
Modulaire softwareontwikkeling maakt het eenvoudig om nieuwe modules te integreren met bestaande systemen. Stel dat je bedrijf al een goed functionerend CRM-systeem heeft, maar dat je behoefte hebt aan een nieuwe module voor voorraadbeheer. In plaats van het hele systeem te vervangen, kun je eenvoudig de voorraadmodule toevoegen en te integreren met je huidige CRM-systeem. Dit vermindert de complexiteit en kosten van implementatie en zorgt voor een naadloze overgang.
In de praktijk
Om het iets tastbaarder te maken, kijken we even naar wat voorbeelden. Neem iets vanzelfsprekends als userbeheer. Dit is een onmisbaar onderdeel in elke applicatie, en dat wil je overal op dezelfde manier implementeren voor consistentie en efficiëntie. Datzelfde geldt voor user experience en UI, kleinere componenten die je herhaaldelijk kunt inzetten. Je kunt ook een stap verder gaan en denken aan grotere bouwstenen, zoals modules voor voorraadbeheer om zowel grondstoffen als eindproducten efficiënt te beheren. Of denk aan planningsmodules voor bedrijven met meerdere locaties, waar uniforme planning en beheer essentieel zijn.
Snel reageren op veranderingen met modulaire software
In een snel veranderende markt is het belangrijk om flexibel te blijven. Dankzij de korte ontwikkelingscycli van low-code platforms kun je snel nieuwe modules toevoegen of bestaande modules aanpassen, zonder dat je hele systemen hoeft te herzien. Dit zorgt ervoor dat je organisatie altijd klaar is om in te spelen op veranderende behoeften.
Meer weten?
Wil je meer weten over Mendify’s low-code-oplossingen? Daag ons uit met een casus. Bezorg ons een idee en wij maken het concreet op basis van een eendaags mini-project waarin we het ‘spel’ spelen zoals dat ook werkt in een echt agile ontwikkelingsproject. Met deze app-in-a-day-ervaring overtuigen we je gegarandeerd van de mogelijkheden.