Nieuw businessmodel? Zo zorg je dat je IT-landschap klaar is

25/04/2023

In de huidige tijd is digitalisering niet meer weg te denken uit de dagelijkse bedrijfsvoering. Om toekomstgericht te zijn en te blijven, is het van belang om te zorgen voor flexibiliteit, innovatie, medewerkerstevredenheid én digitalisering. In deze blog vertelt Brent Dalemans, Mendix-ontwikkelaar bij Mendify, hoe je zorgt dat je IT-landschap klaar is voor de toekomst en deelt hij een interessant praktijkvoorbeeld van Proximus.

Flexibele en wendbare omgeving

Als we iets hebben geleerd van de afgelopen paar jaar is het wel dat wendbaarheid cruciaal is voor het succes van je organisatie. Als je IT-landschap flexibel en wendbaar is, kun je snel en gemakkelijk nieuwe ontwikkelingen integreren. Dat maakt het weer eenvoudiger om in te spelen op veranderende behoeften van je klanten en om mee te bewegen met de ontwikkelingen in de markt.

Innovatieve en schaalbare oplossingen

Behalve wendbaarheid, is het ook belangrijk te blijven innoveren. Zo blijf je vooroplopen in de markt en kun je je klanten steeds weer nieuwe oplossingen bieden. Dat hoeft niet over hoogdravende uitvindingen te gaan, daarover schreven we al eerder een blog. Innovatie kan ook gaan over steeds net iets slimmer, beter en sneller werken. Zorg dan wel dat je oplossingen schaalbaar zijn, zodat je ook in staat bent om grote groepen mensen te bedienen. Dankzij API’s kunnen nieuwe diensten snel en gemakkelijk worden geïntegreerd, waardoor organisaties nog sneller kunnen inspelen op veranderende behoeften van klanten en de markt.

Low-code-softwareontwikkeling

Een manier om heel efficiënt digitale oplossingen te ontwikkelen is door gebruik te maken van low-code-softwareontwikkeling. Op die manier creëer je een oplossing die honderd procent past bij jouw businessmodel, die flexibel genoeg is om mee te bewegen met jouw organisatie en ontwikkelingen in de markt én ook nog eens naadloos aansluit op de wensen en behoeften van jouw klanten.

De flexibiliteit van low-code in de praktijk: Proximus+

In België hebben mijn collega’s en ik een prachtig portfolio van B2C-apps ontwikkeld voor de telecomprovider Proximus, genaamd Proximus+. Deze superapp biedt een breed scala aan diensten, die veel verder reikt dan de corebusiness van Proximus: telecom. Door de samenwerking aan te gaan met verschillende partners en leveranciers heeft Proximus een eigen Proximus-ecosysteem kunnen creëren. De functionaliteiten van de app zijn gericht op de klanten van Proximus, zodat ze hun telecomgegevens kunnen raadplegen en beheren. Maar de app biedt ook de mogelijkheid om het weer te bekijken, energieverbruik te controleren, restaurants op te zoeken, contact te leggen met communities in de buurt en gebruik te maken van mobiliteitsdiensten, zoals het starten van parkeersessies in parkeergarages en op straat en het kopen van bus- en treintickets. De app is bedoeld voor iedereen, niet alleen voor de huidige telecomgebruikers, maar ook voor nieuwe potentiële klanten. Het doel is om mensen gemakkelijk toegang te geven tot een groot aantal diensten binnen één omgeving. Uiteindelijk richt Proximus zich op maar liefst twee tot drie miljoen gebruikers in België.

Low-code-platform van Mendix

Om aan de succescriteria van de superapp te voldoen, was er behoefte aan flexibiliteit en een wendbare omgeving, aangezien de app behoorlijk omvangrijk is. Ook was het belangrijk dat het gemakkelijk was om diensten via API’s te integreren of te verwijderen. Schaalbaarheid was cruciaal om van het prototype naar een app te gaan die potentieel drie miljoen gebruikers kan ondersteunen. Op basis van deze succesfactoren is het low-code-platform van Mendix gekozen om de app te bouwen. Het gebruik van low-code is flexibel, zolang er niet te veel wordt afgeweken van wat beschikbaar is in het platform, anders kan dit ten koste gaan van de onderhoudbaarheid.

Meer weten?

Benieuwd of jouw organisatie het agile werken met het low-code-platform van Mendix ook ten volle kan omarmen? Daag ons uit met een casus. Bezorg ons een idee en wij maken het concreet op basis van een eendaags mini-project waarin we het ‘spel’ spelen zoals dat ook werkt in een echt agile ontwikkelingsproject. Met deze app-in-a-day-ervaring overtuigen we je gegarandeerd van de mogelijkheden.