Overstappen van high code naar Mendix’ low code? Het verhaal van Robin

08/11/2023

Een jaar geleden had Robin Maassen zich niet kunnen voorstellen dat hij vandaag de dag als low-code-developer zou werken. Zijn achtergrond lag volledig in high code-development, en daarin hij zich als een vis in het water. Toch maakte hij deze zomer de overstap naar de wereld van Mendix en low code. In deze blog deelt hij zijn ervaringen en ontdekkingen.

De overgang

Tijdens mijn informaticaopleiding bij Intec Brussel heb ik verschillende high-code-programmeertalen geleerd. In de vijf jaar die daarop volgden, deed ik steeds meer ervaring op met high-code-development en ik vond het geweldig. Ik was in staat om complete oplossingen vanaf nul te programmeren, waarbij je alle touwtjes in handen hebt. Nu ik erop terugkijk, realiseer ik me dat dit een omslachtige en achterhaalde manier van software bouwen is. Waarom zou je alles vanaf het begin willen programmeren als je kunt werken met kant-en-klare bouwblokken die je helemaal naar je eigen smaak kunt samenvoegen? Dit maakt niet alleen het ontwikkelproces stukken eenvoudiger, maar bespaart je ook nog eens zeeën aan tijd.

Terugkeren naar Nederland

Na jarenlang in België te hebben gewoond, begon ik te dromen van een terugkeer naar Nederland. Het opnieuw openzetten van mijn LinkedIn-profiel was de eerste – spannende – stap. Ik wilde weleens zien welke kansen er voor me waren in Nederland. Ik kwam al snel in contact met Cooder, het recruitmentbedrijf dat me vijf jaar geleden al hielp om mijn vorige baan als Progress-developer te vinden. Zij brachten me in contact met Mendify. Het eerste gesprek verliep via een videocall. Er was toen direct al zo’n goede klik, dat het gesprek uitliep. Ik had al snel een positief beeld van Mendify als bedrijf. Nu moest ik alleen nog ontdekken of low-code echt zo krachtig was als iedereen zei. En dat werd al snel duidelijk.

Overtuigd van de kracht van Mendix

Na de eerste gesprekken kreeg ik de vraag of ik een kleine applicatie in Mendix kon ontwikkelen. Deze opdracht omvatte een use-case en een korte samenvatting van de basisprincipes van het low-code-platform van Mendix en een uitleg van hoe je een datamodel maakt. Toen ik aan deze opdracht begon, verwachtte ik dat het opzetten van dit project me op zijn minst een hele dag zou kosten. Tot mijn verbazing was dit helemaal niet het geval. Binnen twee uur zette ik een MVP-concept op. Dit overtuigde me onmiddellijk van de kracht van Mendix en het potentieel van low-code. De mogelijkheid om projecten snel op te zetten en te itereren, maakt volgens mij dat low-code de toekomst heeft. Ondanks andere aanbiedingen, waaronder die van een positie als Progress-developer, besloot ik voor Mendify te kiezen.

De Mendify Academy

Na mijn indiensttreding begon ik aan de Mendify Academy, een intensieve training van vier weken. Tijdens deze training werk je aan één grote use-case. Elke week is gestructureerd als een sprint, gevolgd door een demo aan coaches en medestudenten aan het einde van elke sprint. Bovendien begonnen we elke ochtend met een stand-up om de voortgang en mogelijke uitdagingen te bespreken. De eerste sprint was gericht op het bouwen van een Minimum Viable Product (MVP). In de daaropvolgende sprints hebben we onze vaardigheden uitgebreid met onderwerpen zoals Xpath, het importeren van gegevens uit Excel, e-mailintegratie, het gebruik van API’s en het vormgeven van de app. Dankzij informatieve kennissessies aan het begin van elke sprint konden we steeds verder in low-code verdiepen. Na het absorberen van de theoretische kennis was het tijd om deze in de praktijk toe te passen.

Persoonlijke groei

De eerste sprint begon voor mij helaas met een tegenvaller: ik werd wakker met koorts en moest me ziekmelden. Daardoor miste ik een kennissessie van een halve dag en het starten van de sprint. Gelukkig voelde ik me de volgende dag beter en kon ook ik aan de slag. Eerst heb ik de kennissessie teruggekeken en rond het middaguur kon ik eindelijk aan de sprint beginnen. Dit ging heel soepel: ik had de basis al snel onder de knie. Als ik al even vastliep, duurde dit nooit lang, met dank aan de goede online documentatie en de hulp van de coaches. Na een paar dagen hard werken aan de sprint, was ik bijna klaar. Op woensdag, de dag voor de demo, hadden we allemaal een persoonlijke coachingssessie. Deze sessie diende om de applicatie te bespreken en te bekijken wat we hadden ontwikkeld. Daarnaast kon de coach hulp bieden als we ergens tegenaan liepen.

Een nieuwe uitdaging

Een dag later was het dan zover: tijd om een demo te geven. Voor mij was dit hartstikke nieuw. De afgelopen vijf jaar werkte ik gewoon als ontwikkelaar en hoefde ik mijn code nooit aan een klant te presenteren. Een mooie nieuwe uitdaging die me de gelegenheid gaf om mijn presentatievaardigheden te verbeteren. Gelukkig waren de demo-dagen zo opgezet dat we de kans kregen om te leren hoe we dit moesten aanpakken. Elke ochtend begonnen we met een oefenronde (dry run), gevolgd door feedback over hoe we de demo presenteerden en over de applicatie zelf. Deze feedback gaf ons de mogelijkheid om de laatste puntjes op de i te zetten voordat we ’s middags de echte demo gaven.

Complexere processen

De daaropvolgende sprints verliepen min of meer hetzelfde en elke keer breidde mijn kennis zich verder uit. Zo leerde ik bijvoorbeeld hoe je complexere processen opzet in Mendix. Ook dat doe je weer met behulp van bepaalde bouwblokken in plaats van uitsluitend met code. Dit versnelt het ontwikkelproces behoorlijk.

De toekomst van low-code

Nu ik terugkijk, blijkt mijn switch naar low-code een goede keuze te zijn geweest. Ik heb ervaren hoe eenvoudig het kan zijn om een applicatiebasis te bouwen, maar ook hoe je complexere ideeën kunt realiseren met behulp van het low-code-platform van Mendix. Low-code is een revolutie in de wereld van softwareontwikkeling en heeft absoluut de toekomst.

Ben jij onze toekomstmaker?

Klinkt het verhaal van Robin je als muziek in de oren. Lijkt Mendify jou ook wel de perfecte plek om je carrière te beginnen, te ontwikkelen of door te zetten?  Wacht dan niet langer en kom in actie door op een van onze vacatures te solliciteren, in Nederland of België.