Procesoptimalisatie en meer inzicht? De bijdrage van een slimme applicatie

16/02/2023

In een eerdere blog vertelde Patrick Smits hoe je begint met het optimaliseren van bestaande processen. In deze blog vertelt Pieter Taghon, Sales Director bij Mendify, hoe Indaver, een Europese verwerker van gevaarlijk industrieel afval, dat in de praktijk heeft gedaan. Door de inzet van een serie slimme low-code applicaties wist deze afvalverwerker processen te optimaliseren. Hierdoor kan de organisatie eenvoudiger voldoen aan wet- en regelgeving en de klanttevredenheid verhogen.

Verschillende wet- en regelgeving

Indaver verwerkt industrieel en huishoudelijk afval voor klanten in heel Europa. Daardoor heeft de afvalverwerker wetten en regels van verschillende landen te maken en in sommige landen – zoals België – zelfs met regionaal afwijkende wet- en regelgeving. Om dat na te leven, moet Indaver enorme hoeveelheden data bijhouden in verschillende systemen. Als je dat handmatig doet, heb je niet alleen te maken met een grote foutkans, het is ook maar de vraag of alle data op de juiste plaats staan en correct zijn. Een moeizaam en onzeker proces dat niet alleen een risico is voor wat betreft de compliance, het maakt ook dat de bedrijfsvoering niet optimaal is.

Businessgedreven processen

Met dat pijnpunt in gedachten, is het management van Indaver gaan analyseren. Omdat het hier niet gaat over een technologiegedreven processen, maar duidelijk businessgedreven processen, hebben IT-experts én experts vanuit de business in kaart gebracht waar de knelpunten zaten en hoe de processen beter op elkaar afgestemd zouden kunnen worden.

Operational excellence

Vervolgens is het team gaan onderzoeken welke technologie het meest geschikt zou zijn om de processen te organiseren, structureren en optimaliseren om zo operational excellence te bereiken. Om twee redenen besloot Indaver om met het low-code-platform van Mendix aan de slag te gaan. Ten eerste vanwege de integratiemogelijkheden met SAP, ten tweede vanwege de flexibiliteit. Wet- en regelgeving verandert immers enorm snel en het platform van Mendix maakt het mogelijk om heel snel bij te sturen, met een korte time-to-market.

Mendify als coach en ondersteuner

Mendify heeft, als Mendix-implementatiepartner, mogen bijdragen aan een toekomstbestendige oplossing voor Indaver. Wij richtten een competentiecentrum in waarin we stakeholders vanuit de technologie en de business samenbrachten. Wij coachten en ondersteunden dit team terwijl het applicaties bouwde volgens de App Factory-richtlijnen.

De hele keten inzichtelijk, van klant tot afval

Allereerst werden verschillende processen geïntegreerd en databronnen samengebracht, waardoor de foutmarge daalde. Vervolgens ontwikkelde het team een digitaal afvalpaspoort dat ervoor zorgt dat de producten die binnenkomen om verwerkt te worden door de hele keten heen zichtbaar blijven. Op deze manier is het proces van a tot z inzichtelijk en kan Indaver de klant aan het eind van de keten altijd bewijzen dat afval op de juiste manier is verwerkt.

Minder bedrijfsrisico’s en een betere nachtrust

Het doel van Indaver was om complexe processen eenvoudiger en beheersbaarder te maken. Daarin zijn ze heel goed geslaagd. Maar daar is het team niet gestopt. De organisatie heeft ervoor gekozen om low-code als ontwikkelmethode breder in te zetten om in te spelen op behoeften die er zijn vanuit de business. Inmiddels is er een reeks aan low-code applicaties waarmee Indaver het beheer, transport, de recycling en de afvoer van meerdere afvalstromen over internationale grenzen zo efficiënt mogelijk kunnen richten. De discrepanties van voorheen zijn er niet meer, er wordt tijd bespaard doordat er minder manuele acties nodig zijn. Dat zorgt voor minder bedrijfsrisico’s en een betere nachtrust.

Meer weten?

Meer lezen over de doelstellingen en oplossingen bij Indaver? Dat kan hier. Benieuwd hoe dit soort oplossingen of de Mendify Delivery methode het verschil kunnen maken voor jouw organisatie? Neem contact met ons op en we vertellen je er graag meer over.