Sneller ontwikkelen? Herbruikbaarheid is het toverwoord

12/12/2022

De Griekse filosoof Heraclitus wist het 2.500 jaar geleden al: verandering is de enige constante. De wereld verandert razendsnel en als je als bedrijf daarin wil meebewegen, moet je heel snel kunnen schakelen. Dat veroorzaakt voor menig IT-verantwoordelijke de nodige slapeloze nachten. Waar haal je de tijd en capaciteit vandaan om de business de gewenste oplossingen te leveren? Door gebruik te maken van herbruikbare low-code-componenten kun je wel het tempo hooghouden.

Implementatieversneller

Als IT-verantwoordelijke herken je deze situatie waarschijnlijk wel: vanuit de business komt de ene na de andere wens, maar je hebt simpelweg niet voldoende tijd en capaciteit om al die wensen te realiseren. Dat zorgt voor frustratie, binnen je eigen team en in het businessteam. Door met het low-code-platform van Mendix aan de slag te gaan krijg je – naast alle andere voordelen die het Mendix low-code-platform biedt – de beschikking over veel herbruikbare bouwblokken. Zo hoef je niet helemaal vanaf scratch te beginnen en creëer je je eigen implementatieversneller.

Verschillende niveaus van herbruikbaarheid

  • Userinterface
    In onze vorige blog schreven we al over het belang van een eenduidige visuele identiteit. Door te werken met Mendix kun je alle elementen van die visuele identiteit vastleggen zodat je zeker weet dat die door je hele portfolio aan apps consistent is.
  • Logica
    Binnen je bedrijfsprocessen zijn er bepaalde taken die steeds weer voorkomen. Neem bijvoorbeeld het goedkeuren van documenten dat is zo’n typische stukje logica dat in meerdere workflows voor kan komen. Door daar een standaard component voor in te zetten, weet je zeker dat die taak in elke app, op elk moment op dezelfde manier doorlopen wordt.
  • Data
    Mendix ondersteunt zowel het hergebruik van een datamodel als van de data zelf. Je kunt een datamodel over apps heen hergebruiken, waarbij in elke app andere data worden bewaard. Het is ook mogelijk om zowel het datamodel als de data zelf te hergebruiken. Dit laatste doe je via een API, die je op zijn beurt ook weer kunt hergebruiken.

Efficiëntie

Door te werken met bouwblokken, creëer je niet alleen een implementatieversneller, het heeft ook een gunstige impact op het onderhoud van je applicaties. Dit is uiteraard vooral een belangrijke factor in grotere projecten, als er sprake is van een heel portfolio aan apps. Als je je omgeving zo inricht dat het zo eenvoudig mogelijk is te onderhouden, zorg je voor een enorme efficiëntieslag in de lifecycle van je IT-management, van het bedenken tot het implementeren en beheren.

Bibliotheek

Mendix biedt met haar Public Market Place een bibliotheek met allerlei herbruikbare componenten voor jouw applicatie. Door hier gebruik van te maken kun je de ontwikkeltijd aanzienlijk versnellen. Staat het benodigde onderdeel niet in de lijst? Je kunt deze zelf ontwikkelen en beschikbaar stellen binnen je eigen organisatie of delen met de gehele Mendix-community. Lekker duurzaam!

Benieuwd hoe dit werkt? Schrijf je dan in voor ons webinar op 22 december en ervaar het zelf!