Standaard- of maatwerksoftware? Of ga je voor het beste van beide?

03/05/2021

Veel organisaties staan op het punt hun bestaande bedrijfssoftware te vernieuwen. Een belangrijke keuzemoment! Ga je weer voor uitgebreid maatwerk inclusief de bijbehorende uitdagingen, of kies je voor een standaardoplossing die net niet aan alle wensen voldoet? Of is er een alternatief? Dankzij de opkomst van een low-code-ontwikkelplatform als dat van Mendix heb je de mogelijkheid om tegen een acceptabele investering een IT-oplossing te creëren die naadloos aansluit op de behoefte van jouw klant en tegelijkertijd flexibel genoeg is om mee te bewegen met jouw onderneming.

Nieuwe situatie

De nadelen van maatwerk kennen we allemaal: het ontwikkeltraject is complex, duur en traag en levert vaak niet het gewenste resultaat op. Om het maar niet te hebben over de onderhoudskosten. Kies je voor een standaardoplossing dan ben je vaak goedkoper uit, maar kun je er vrijwel zeker van zijn dat je concessies moet doen en dat je niet je hele wensenlijstje kunt afvinken. Dankzij het ontstaan van low-code-platforms ontstaat een nieuwe situatie. Door de platformbenadering bouw je een oplossing op maat zonder de nadelen van maatwerkontwikkeling.

Revolutie in technologie

Door te kiezen voor een low-code-platform, kies je voor een manier om snel en op een niet-technische manier oplossingen te realiseren die met andere ontwikkelmethoden niet haalbaar zijn of kostentechnisch niet interessant zijn. Omdat low-code-platformen gebruik maken van herbruikbare bouwblokken en functionaliteiten uit de online catalogus, wordt het ontwikkelproces tot wel tien keer versneld en haal je maximale waarde uit IT op een kostenefficiënte manier. Waar kun je dan aan denken? Binnen enkele weken tot maanden ontwikkel je samen met een Mendix-expert bedrijfsapplicaties of klantenportals, die naadloos aansluiten op de bedrijfsprocessen en communiceren met het ERP-, productie- of analytics-systeem.

Acceptabele kosten, maximale fit

Wij zien dat organisaties in het keuzeproces vandaag de dag eerst kijken naar standaard SaaS-oplossingen. Voor elke uitdaging in elke branche bestaan tientallen SaaS-oplossingen. Toch is de fit vaak net onvoldoende omdat juist die bedrijfsspecifieke onderscheidende functies niet zijn afgedekt. Precies dat waar jij je mee onderscheidt, dat ontbreekt, terwijl de kosten van zo’n oplossing nog best pittig zijn. Als je ervoor kiest een passende oplossing te ontwikkelen op basis van een low-code-platform, is de instapprijs vaak lager dan bij een standaard SaaS-oplossing. Natuurlijk heb je te maken met ontwikkelkosten, maar dan heb je ook een oplossing die 100 procent past bij jouw organisatie. Zo krijg je voor een acceptabel bedrag en met minder gedoe een oplossing die helemaal past bij jouw businessvalue en businessdifferentiators, naadloos aansluit op de behoefte van jouw klant en tegelijkertijd flexibel genoeg is om mee te bewegen met jouw onderneming.

Ervaar Mendix

Benieuwd wat Mendify met het low-code platform van Mendix voor jouw organisatie kan betekenen? Meld je dan aan voor onze Mendify Low-code assessment, dit is een dienst die wij aanbieden om klanten te begeleiden in hun digitale transformatie, en in het bijzonder wat de toegevoegde waarde kan zijn van low-code voor hun organisatie. Via een interactieve sessie maak je kennis met Mendify en bouwen we samen een pilot-app.

Meer weten?

Benieuwd naar klantsuccesverhalen of oplossingen voor jouw proces of industrie? Kijk snel op onze website of neem contact met ons op.