Standaardproduct of maatwerkoplossing? Dit zijn de smaken

17/11/2021

De keuze tussen standaard- en maatwerksoftware, het is niet altijd even eenvoudig. Je hebt als organisatie een ambitie die je wilt realiseren. Welke IT-oplossing het beste bij die ambitie aansluit, dat is een kwestie van afwegen. In deze blog nemen we je mee langs de verschillende mogelijkheden.

Drie smaken

We schreven al eerder over de keuze tussen standaard- en maatwerksoftware. Als je inzoomt op die keuze, zijn er eigenlijk drie smaken.

1. Standaardsoftware

De voornaamste reden waarom organisaties kiezen voor een off-the shelf-oplossing is budget. Een standaard SaaS-oplossing is in veel gevallen goedkoper dan het op maat laten ontwikkelen van software. Daarentegen is het op maat maken van standaardsoftware weer een kostbare zaak. Dergelijke software is immers niet bedoeld om aan te laten passen. Als je die kosten tegen elkaar afweegt, is de keuze voor maatwerk vaak toch logischer. Kortom, als je kiest voor standaard software, betekent het dat je je moet wringen in het keurslijf. Het houdt immers geen rekening met de bedrijfsspecifieke onderscheidende functies die jouw organisatie nodig heeft. Dat kan dus betekenen dat je je bedrijfsprocessen moet afstemmen op de mogelijkheden van de software. Of dat altijd de meeste optimale oplossing is, dat is maar de vraag.

2. Full-stack programmeren

Als je kiest voor een ‘traditionele’ maatwerkoplossing, heb je vaak te maken met een complex, duur en traag ontwikkeltraject. Als je denkt dat je er daarmee bent, kom je bedrogen uit: ook de onderhouds- en beheerkosten zijn hoog. Bovendien wordt het steeds moeilijker ontwikkelaars te vinden die de traditionele programmeertalen nog beheersen.

3. Low-code-oplossing

Steeds vaker kiezen organisaties voor een low-code-oplossing. Dat low code de toekomst heeft, voorzagen Gartner en Forrester al in 2018. Toen al wisten zij dat in 2020 minstens de helft van alle nieuwe bedrijfsapplicaties zouden worden gemaakt met low-code- of no-code-platforms. Met een dergelijke oplossing haal je op een heel kostenefficiënte manier maximale waarde uit IT, ook als je organisatie groeit, innoveert of van koers wijzigt. Het helpt ook een wildgroei aan creatieve Excel-oplossingen of andere schaduw-IT-oplossingen voorkomen.

Low-code in de praktijk: offerte-applicatie voor Van Marcke

Van Marcke, specialist in distributie van sanitair en centrale verwarming, gebruikt een offerte-applicatie voor het samenstellen van badkamers. Zij maken gebruik van de ERP-software van SAP, wat in de basis in een dergelijke functionaliteit voorziet. Dat voldeed echter niet aan de wensen en behoeften van Van Marcke. In plaats van deze off-the-shelf-oplossing, koos de directie van Van Marcke voor het Mendix-platform. Op deze manier hebben ze in heel korte tijd een oplossing gerealiseerd die aan alle wensen van de eindgebruikers voldoet.

Blik op de toekomst

Ben je ook aan het oriënteren op een goede oplossing om de ambities van jouw organisatie te realiseren? Wij helpen je graag uitzoeken wat voor jou de best passende oplossing is. Wij kennen van alle drie deze typen oplossingen de voors en tegens en weten wat het best past in welke situatie. Daarbij houden we rekening met de technische mogelijkheden en vereisten, budget, gewenste implementatietijd en andere relevante factoren en houden we altijd onze blik op de toekomst gericht.

Hands-on webinar op 2 december!

Op 2 december 2021 organiseren wij een webinar, waarin wij graag meer vertellen en laten zien wat de mogelijkheden zijn van het Mendix-platform. Het belooft een interactieve sessie te worden waarin onze experts graag uw vragen beantwoorden.

Nu al meer weten?

Wil je nu al meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Bij Mendify geloven we in de kracht van samenwerken en kennisdelen. Onze gecertificeerde Mendix-trainers delen graag hun kennis en ervaring zodat ook jouw IT-afdeling Mendix-apps kan ontwikkelen en onderhouden.