Van een versnipperd IT-landschap naar een helder portfolio van apps

12/10/2022

Een low-code platform haal je over het algemeen niet in huis om één enkele applicatie te maken. Het kan, maar het voelt een beetje als schieten met een kanon op een mug schieten. Immers, hoe meer je een low-code platform inzet, hoe meer rendement je eruit haalt. Door goed na te denken waar je het low-code platform voor in kunt zetten, kun je de stap maken van een versnipperd IT-landschap naar een helder portfolio van apps. In deze blog vertelt Jan Ickroth, partner bij Mendify, hoe je dit proces aanvliegt.

1. Inventariseer de bestaande applicaties

In veel bedrijven is er in de loop der jaren een diversiteit aan applicaties ontstaan. Sommige zijn applicaties – standaard of maatwerk – die zijn verouderd, soms is er zelfs geen ondersteuning meer voor. Andere applicaties zijn door de business zelf gebouwd. Hoewel deze schaduw-IT-applicaties een risico met zich meebrengen, zeggen ze ook iets over welke behoeften er zijn in de organisatie. Met een low-code platform kun je weer uniformiteit in je organisatie terugbrengen. Maak een inventarisatie van alle applicaties – binnen de invloedsfeer van IT en daarbuiten – en vervang die door low-code-applicaties. Zo haal je de bezem door je versnipperde IT-landschap en leg je de basis van je portfolio.

2. Kijk naar je backlog

Een tweede set aan applicaties die je heel snel kunt bouwen met het low-code platform, zijn gebaseerd op je backlog. Dit zijn behoeftes die al enige tijd bestaan in je organisatie, maar waar nog geen tijd voor is geweest om er actief mee aan de slag te gaan. Door deze behoeftes met de juiste applicaties in te vullen, zorg je voor een versnelling in je organisatie. Als je dat doet met het low-code platform van Mendix, weet je meteen zeker dat al die applicaties cloud-agnostic – én dus cloud-ready – zijn.

3. Differentieer

Completeer je portfolio met apps die heel specifiek zijn gericht op differentiatie. Deze applicaties zijn als het ware de turbo op je business. Als je er als bedrijf in slaagt om de processen die uniek zijn voor jouw business zo slim mogelijk neer te zetten, met de juiste technologie, dan heeft dat impact op je onderscheidend vermogen. Dat geeft je een voorsprong op de concurrentie.

Hanteer drie fasen

Wij merken dat sommige organisaties het best lastig vinden om de overstap te maken naar een low-code-platform. Hoe adopteer je zo’n platform op een schaalbare manier, terwijl je ook snelheid én kwaliteit waarborgt? Onze collega Jeroen schreef eerder al een mooie blog over de Start-Structure-Scale-methode, een methode om stapsgewijs het Mendix-platform en al zijn mogelijkheden te leren kennen.

Geïnspireerd?

Ook een portfolio-oefening vergt nogal wat van een organisatie. Dat doe je niet op een achternamiddag, daar is het proces te belangrijk voor. Heb je wat hulp nodig bij het inrichten van dat proces? Wij helpen je graag, zowel in de voorbereidende fase waarin je je doelstellingen vaststelt en richting bepaalt, als in de uitvoerende fase. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we leren je graag kennen.