Van idee tot werkende app in 15 dagen: zo verloopt de reis
Ideeën te over als het gaat om digitale transformatie, maar uiteindelijk komt slechts een klein percentage daadwerkelijk van de grond. Niet omdat de ideeën niet zinvol zijn, maar omdat de drempels te hoog lijken: te duur, te complex, te tijdrovend. En dat is zonde. In deze blog vertelt Pieter Taghon, sales director bij Mendify, hoe low-code ontwikkeling deze kloof overbrugt.
De eerste stap is de moeilijkste
Alles begint met een idee. Misschien droom je van een klantenportaal, een geautomatiseerd goedkeuringsproces of een slimme dashboardoplossing. Maar van daar naar een werkende applicatie lijkt een enorme sprong. Bij Mendify merken we dat veel mensen blijven hangen in de ideefase. Ze verwachten hoge kosten, lange doorlooptijden, zien allerlei technische beren op de weg en gaan uiteindelijk dan maar niet tot actie over.
Als wij een eerste gesprek voeren met – potentiële – klanten, beginnen we altijd met twee belangrijke vragen. Waar zit de échte meerwaarde als we dit plan realiseren? En wat is jouw grootste zorg bij de uitvoering? Door samen te toetsen hoe realistisch het idee is, ontstaat niet alleen een betere oplossing, maar ook duidelijkheid over de haalbaarheid.
Transparantie vanaf het begin
Na die eerste verkenning vertalen we jouw idee naar concrete requirements en user stories. Deze vormen de basis voor een transparante raming. Geen vage offertes of onverwachte kosten achteraf, maar een helder inzicht in wat elk onderdeel kost. We gaan gewoon samen, stap voor stap, door de raming heen. Tot je heel helder voor ogen hebt: OK, als ik deze app echt wil laten bouwen, dan kost me dat zoveel. Je kunt altijd nog bijsturen, kiezen voor een light-versie of besluiten iets niet te bouwen. Deze aanpak geeft jou volledige controle. Je investeert alleen in wat écht een verschil maakt.
Sprint naar resultaat
Dan begint het echte werk. In sprints van twee weken realiseren we verrassend veel. We hebben een klant gehad waarbij we in 15 werkdagen een compleet klantenportaal realiseerden. Heel snel, heel mooi, met veel toegevoegde waarde.
Natuurlijk kunnen we niet alles in 15 dagen bouwen. Maar in twee tot drie sprints maken we al iets waar je echt mee kunt werken. Deze snelheid creëert ook iets bijzonders: betrokkenheid. Door de korte cycli sta je als klant dicht op het proces en kun je direct bijsturen.
Feedback als brandstof
Na elke sprint van twee weken krijg je een demo van wat we gerealiseerd hebben. Misschien wil je dat bepaalde elementen meer centraal staan, de lay-out toch net iets anders georganiseerd wordt, of dat er nog een tussenstap in het proces komt. Dankzij onze agile werkwijze passen we dit direct aan. Na de demo van de eerste sprint zien we vaak enthousiasme ontstaan. Als mensen zien wat mogelijk is in slechts twee weken, komen er veel ideeën los. Soms moeten we zelfs een beetje op de rem gaan staan.
De kracht van co-creatie
De succesformule? Nauwe samenwerking. Door jouw businesskennis direct te koppelen aan onze technische expertise, ontstaat wat we co-creatie noemen. Dat wil niet zeggen dat je zelf aan de knoppen moet zitten, maar jouw input gaat wel rechtstreeks naar het ontwikkelteam.
Sommige mensen vragen: Hoe kan dit zo snel gaan? Is het wel solide? Ik vergelijk het graag met Lego. Met Lego kun je ook snel bouwen, maar het kan ook snel instorten. Het gaat erom hóé je bouwt. Daar komt onze kennis en expertise om de hoek kijken, die heb je nodig om optimaal rendement te halen – alleen zo kun je snel, maar vooral ook de júiste dingen bouwen.
Het begin van een reis
Meestal is dat eerste project slechts het begin. Integratie met bestaande systemen, automatisering van handmatige processen – de appetijt groeit gestaag om andere uitdagingen aan te pakken. Ben je eenmaal vertrokken op je digitaliseringsreis, dan zie je wat er allemaal mogelijk is door te integreren en te automatiseren. Maar we digitaliseren nooit om het digitaliseren op zichzelf. Er moet altijd een duidelijk voordeel zijn, zoals meer tijd kunnen doorbrengen met je eigen klanten.
Durf de stap te zetten
Heb je een idee dat al een tijdje in je hoofd speelt? Een proces dat schreeuwt om verbetering? Een kans die je nog niet hebt durven grijpen? Challenge ons! Stap over die drempel en pitch je concept. In een vrijblijvend gesprek verkennen we samen wat er mogelijk is – en hoe snel we het kunnen realiseren.
Neem contact op en ervaar onze app-in-a-day-ervaring.