Van scepsis naar fan. Low-code ervaren is in low-code geloven
In een gebruikelijke werkweek zijn Mendify-collega’s Cedric Eraly en Falco Janssens te vinden in een van onze Belgische vestigingen of op locatie bij een van onze klanten. Een week of twee geleden ruilden zij het kantoor even in voor een plek voor de klas. Tijdens de Tech&Trend Days van HOGENT, de Hogeschool van Gent, lieten ze studenten kennismaken met de low-code-technologie van Mendix. In deze blog deelt Cedric hoe hun interactieve hands-on sessies een nieuwe generatie heeft geïnspireerd.
Kennismaken met de technologiebranche
De Hogeschool Gent, beter bekend als HOGENT, organiseerde mid februari de Tech & Trend Days. Tijdens dit driedaags evenement konden studenten in het laatste jaar van de bacheloropleiding Toegepaste Informatica kennismaken met bedrijven in de technologiebranche. Falco en ik mochten namens Mendify twee sessies leiden van elk twintig studenten, waarin we een stukje theorie combineerden met een mooie hands-on demonstratie van de low-code-technologie van Mendix.
Van scepsis naar enthousiasme voor low-code
De studenten van HOGENT hebben een achtergrond in high-code-programmeren. De focus van het IT-onderwijs ligt immers nog steeds voornamelijk op de meer traditionele ontwikkelmethoden. Logisch ook dat de studenten met de nodige scepsis aan de sessie begonnen. De verwachtingen waren niet bepaald hoog gespannen, integendeel. Voor ons een geweldige kans om de vooroordelen te ontkrachten en de potentie van low-code te laten zien.
Low-code als brug tussen business en IT
In elke sessie belichtten we zowel de theorie als de praktijk van low-code. Ik begon met het theoretische kader, waarbij ik vooral benadrukte hoe low-code een brug slaat tussen business en IT. De business wil snel resultaten wil zien, iets waar traditionele IT-ontwikkeling niet altijd aan kan voldoen. Low-code maakt deze snelle levering wél mogelijk. Het is ook niet voor niets dat Gartner voorspelt dat 75 procent van alle bedrijfsapplicaties tegen 2026 met low-code gebouwd zullen worden. Een indrukwekkende statistiek die duidelijk de interesse wekte van de studenten.
Applicatie in anderhalf uur
In de eerste sessie demonstreerde ik hoe je binnen anderhalf uur een eenvoudige applicatie kunt bouwen voor een fictief bedrijf. Deze applicatie omvatte functies van klantregistratie tot aankopen doen, inclusief een automatische aanvulling van klantgegevens zoals het invullen van de stad op basis van de ingevoerde postcode.
Falco nam het praktische deel van de tweede sessie voor zijn rekening. Tijdens de recente vakantie zijn veel van de studenten met de studentenclub op skitrip geweest. Falco bouwde een applicatie die het mogelijk maakte om alles rondom zo’n skireisje te regelen, van inschrijving tot het reserveren van skimateriaal. Dat sloot naadloos aan bij de belevingswereld van de studenten.
Positieve feedback
Na afloop van onze interactieve hands-on sessies was er ruimte voor vragen en discussie. We kwamen met een missie: de potentie van low-code laten zien. We vertrokken met een voldaan gevoel: na de workshop gaf zeker de helft van de studenten aan een carrière in low-code serieus te overwegen. Een volledige omslag in drie uur tijd.
Meer weten?
Ben je nieuwsgierig geworden naar een carrière in low-code of wil je meer weten over hoe Mendify jouw organisatie kan helpen innoveren? Neem gerust contact op voor meer informatie over de mogelijkheden. Samen geven we de toekomst van technologie vorm.