Vertragende legacysystemen? Zo innoveer je toch

09/05/2023

Legacy-software en -systemen kunnen de groei en innovatie van een bedrijf vertragen. Ze hebben vaak verminderde functionaliteit, zijn in verouderde programmeertalen geschreven en vormen mogelijk een beveiligingsrisico. Om deze nadelen te vermijden, moeten bedrijven overstappen naar modernere technologieën die compatibel zijn met nieuwe systemen en beveiligingsrisico’s minimaliseren. In deze blog vertelt Peter Vangheluwe, Mendix-developer, hoe het low-code-platform van Mendix kan helpen bij het moderniseren van verouderde systemen.

Vier nadelen van legacy-applicaties

Een legacy-applicatie is een softwareproduct dat een bedrijfkritisch proces ondersteunt, maar gebaseerd is op inmiddels achterhaalde technologie. In een eerdere blogpost schreven we al waar je aan moet denken als je legacy-software wil vervangen. Hier benadrukken we nog in het kort de vier grootste nadelen van legacysoftware:

1. Integratie is omslachtig

Het integreren van een Access app met de nieuwste software systemen via een API is bijna niet mogelijk en kan alleen met een omweg worden gedaan.

2. Onderhoud is kostbaar

Het onderhouden van een oude legacy-appliatie is erg omslachtig en kostbaar. Als je met oude programmeertalen werkt, kun je beperkingen ondervinden in de functionaliteit en de werking van de app.

3. Ontwikkelaars zijn onvindbaar

Het vinden van gekwalificeerde ontwikkelaars die bereid zijn om legacy-applicaties te onderhouden is een fikse uitdaging. De meeste ontwikkelaars worden blij van werken met nieuwe technologieën. Het ontwarren van een spaghetti aan ouderwetse code hoort daar niet bij.

4. Concurrentievoordeel is moeilijk te behouden

Het niet upgraden van legacy-software of vervangen met moderne technologie, kan leiden tot het verlies van concurrentievoordeel. Het is belangrijk om tijdig te moderniseren om bij te blijven.

In de praktijk: van achterhaalde techniek naar een hedendaagse applicatie

Een van onze klanten, een vooraanstaand bedrijf uit de luchtvaartindustrie, heeft de nadelen van werken met een legacy-applicatie aan den lijve ondervonden. Deze producent van onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart werkte met een verouderde invoicing-applicatie. Deze applicatie was ooit geschreven in Microsoft Access, een achterhaald relationeel databasebeheersysteem. Het onderhouden en beveiligen van deze applicatie werd op een gegeven moment een serieus probleem. Dat zorgde voor de nodige auditproblemen en ook qua gebruikerservaring was het wel aan een opfrisbeurt toe. Helaas waren er geen ontwikkelaars te vinden die nog wijs konden worden uit de spaghetti aan code. Begin vorig jaar schakelde deze organisatie ons in en wij hebben hen een voorstel gedaan om het low-code-platform van Mendix in te zetten. In vier maanden tijd hebben wij voor hen een moderne app ontwikkeld die aan de hedendaagse eisen voldoet.

De vier voordelen van overstappen naar het low-code-platform van Mendix

Veel organisaties die nog met legacy-applicaties werken, weten niet waar te beginnen met moderniseren. Het low-code-platform van Mendix maakt modernisering relatief snel en gemakkelijk.

Hier zijn vier mogelijke voordelen van overstappen naar het low-code-platform van Mendix:

1. Snellere time-to-market

Met het low-code-platform van Mendix kunnen ontwikkelaars snel en gemakkelijk applicaties bouwen, zonder dat ze code vanaf nul hoeven te schrijven. Dit verkort de ontwikkeltijd en zorgt ervoor dat applicaties sneller op de markt of in de organisatie kunnen worden gebracht.

2. Hogere productiviteit

Low-code-platforms vereenvoudigen het ontwikkelproces en stellen ontwikkelaars in staat om meer software te produceren in minder tijd. Door minder tijd te besteden aan repetitieve taken en gebruik te maken van herbruikbare low-code-componenten, kunnen ontwikkelaars zich meer richten op het ontwerp van de software en de functionaliteit.

3. Lagere kosten

Het gebruik van een low-code-platform kan leiden tot lagere ontwikkelkosten, omdat minder tijd en middelen nodig zijn om applicaties te ontwikkelen. Daarnaast kan het platform het aantal fouten verminderen, waardoor er ook nog eens minder tijd en geld nodig is voor onderhoud.

4. Flexibiliteit en aanpasbaarheid

Het low-code-platform van Mendix biedt een hoge mate van flexibiliteit en aanpasbaarheid. Door de eenvoud van het platform kunnen ontwikkelaars eenvoudig functionaliteiten aanpassen als dat nodig blijkt door veranderende behoeften van het bedrijf en de markt.

Nieuwsgierig wat het Mendix-platform voor jouw organisatie kan betekenen?

Mendify helpt je graag bij het beantwoorden van deze vraag. Dit doen we veelal via een low-code assessment waarbij we samen met jouw experts je huidige IT-landschap en bedrijfsprocessen in kaart brengen, en vanuit jouw visie en (IT-)strategie kijken naar de toegevoegde waarde van het Mendix low-code platform. De uitkomst van deze workshops is een vrijblijvend advies en (indien gewenst) een prototype dat demonstreert hoe je verantwoord legacy-software vervangt door moderne en toekomstbestendige IT-oplossingen.

Meer info over de Mendify low-code assessment