Zo krijg je grip op je operationele planning

21/09/2021

Als je kijkt naar het proces van operationele planning binnen bedrijven, zien we een aantal uitdagingen. Vaak bieden typische back-end-systemen, zoals bijvoorbeeld ERP-systemen, onvoldoende ondersteuning en ontbreekt een grafisch overzicht. Wat heb je nodig om een goede operationele planning in te richten en hoe voldoe je daaraan?

Vier vereisten

Om een goede operationele planning in te richten zijn er vier vereisten.

1. Een grafische userinterface

De alom bekende planborden zijn niet voor niets zo populair geworden. Om het overzicht over een planning te houden is een grafisch overzicht essentieel.

2. Regels

Noem het regels, constraints, businessrules, beperkingen of randvoorwaarden, maar bij een operationele planning zijn er heel wat aspecten waar je rekening mee moet houden. Denk aan de beschikbaarheid van machines, mensen, materiaal of andere hulpmiddelen, maar ook vaak andere soort van afhankelijkheden. De planner moet al die randvoorwaarden bewaken en zorgen dat de planning daaraan voldoet.

3. Databronnen

Om een planning te maken, moeten ook de relevante databronnen beschikbaar zijn.

4. Realtime feedback uit de operatie

Zeker bij een kortetermijnplanning kun je alleen nauwkeurig te werk gaan als je precies weet wat er op dat moment gebeurt. Als je een planning maakt voor morgen, moet je weten waar men vandaag mee bezig is. Gaat er vandaag iets mis, dan heeft dat immers impact op de planning van morgen.

Flexibel digitaal planbord als bouwsteen

Op basis van het Mendix-platform hebben wij als Mendify een flexibel digitaal planbord ontwikkeld, dat tegemoetkomt aan de behoeften van de planner. Opdrachten komen uit je backend-systeem of worden ingegeven in een lokale opdrachtendatabase. Deze opdrachten worden vervolgens zichtbaar in een apart venster waar ze kunnen worden gesorteerd. Het inrichten van het planbord gebeurt door middel van drag & drop. Heel intuïtief, terwijl op hetzelfde moment aan de vooraf gedefinieerde regels wordt voldaan. De nodige controles gebeuren in real-time. Elke willekeurige logica kan worden toegevoegd aan het planningsscherm. Stel dat een machine op een bepaalde dag niet beschikbaar is wegens onderhoud, dan kan dat vooraf worden gedefinieerd, en het planbord zorgt er automatisch voor dat je op die dag geen activiteiten kunt inplannen voor die machine. Omdat een operationele planning altijd onderdeel is van een grotere keten, is het planbord ontwikkeld als bouwsteen. Deze bouwsteen biedt uitgebreide mogelijkheden om met verschillende back-end-systemen te integreren, van een ERP- tot een maintenance- of fieldservice-pakket of een manufacturing-execution-systeem. Zo is een heel gebruiksvriendelijk planbord ontstaan, dat volledig is in te richten naar de behoeften van de organisatie en waarmee wij al verschillende planners blij hebben gemaakt.

Meer weten?

Meer info of interesse in een gratis demo? Benieuwd wat het digitale planbord kan betekenen voor jouw organisatie? Lees meer op onze website of neem contact met ons op.