Aan de slag met low-code? 4 Zaken die je niet uit het oog mag verliezen

27/07/2021

In onze vorige blog zoomden we in op legacy-software en hoe je daar als IT-verantwoordelijke mee om kunt gaan. Een goede optie is om de overstap te maken naar een flexibel low-code-ontwikkelplatform. Maar als je die keuze maakt, welke zaken mag je dan niet uit het oog verliezen?

1 Plan adoptie

Als je de overstap maakt van traditioneel programmeren naar werken met een low-code-ontwikkelplatform, betekent dat een flinke verandering voor eigen IT-medewerkers. Immers, als je met low-code aan de slag gaat, kun je applicaties bouwen, zonder dat je specifieke ervaring hebt met programmeren. Dat betekent dat ook mensen uit de business mee kunnen bouwen aan de nieuwe omgeving. Dat is niet alleen nieuw voor de mensen uit de business, maar kan ook als een bedreiging voelen voor je bestaande softwareontwikkelaars. Neem ze mee in de voordelen van een low-code-platform. Zaken als kortere time-to-market, kortere time-to-value, flexibiliteit, nieuwe technologieën en betere samenwerking met de eindgebruikers zal de buy-in zeker vergroten. Besteed dus tijd en aandacht aan adoptie, vanaf het allereerste begin.

2 Wen aan snelheid

Werken met een low-code-platform gaat altijd samen met een agile manier van werken. Een groot voordeel daarvan is de hoge snelheid van ontwikkelen. Daarmee kun je dus sneller een nieuwe functionaliteit aanbieden aan de eindgebruikers. Bedrijven die werken met de traditionele watervalmethode hebben vaak een hele lange backlog met wensen, waarbij IT moeite heeft de business bij te houden. Een low-code-platform maakt het mogelijk agile te werken, wat inhoudt dat elke twee à drie weken veranderingen doorgevoerd kunnen worden. De ontwikkelsnelheid gaat daarmee significant omhoog. Dat betekent ook dat de productowner – de verantwoordelijke uit de business – veel vaker beschikbaar moet zijn. Ontwikkel en onderhoud deze nieuwe competenties of vraag hulp. Communiceer ook op voorhand al over deze verandering, anders zal je team de vertragende factor zijn en dat is een gemiste kans.

3 Werk – nog meer – samen

Bij traditioneel programmeren is de kloof tussen IT en de business vaak groot. Met een low-code-platform verdwijnt die kloof. Mensen uit de IT en uit de business komen samen aan tafel. Door in gesprek te gaan over de benodigde functionaliteit en performance is de business veel meer bij het hele proces betrokken en de kans dat je tot een oplossing komt waar iedereen blij mee is groeit.

4 Evalueer je portfolio

Werken met een low-code-platform zorgt voor snelheid en flexibiliteit. Maar het kan ook betekenen dat je andere systemen raakt en dat je daar ook de nodige aanpassingen moet doen. Denk vooraf na hoe je daarmee omgaat. Welke processen ga je nu ondersteunen en welke later. En wanneer is later? Wat is de stip aan de horizon en hoe kom je daar? Tip: Vraag eens naar de Mendify low-code assessment.

Nieuwsgierig wat het Mendix-platform voor jouw organisatie kan betekenen?

Mendify helpt je graag bij het beantwoorden van deze vraag. Dit doen we veelal via een low-code assessment waarbij we samen met jouw experts je huidige IT-landschap en bedrijfsprocessen in kaart brengen, en vanuit jouw visie en (IT-)strategie kijken naar de toegevoegde waarde van het Mendix low-code platform. De uitkomst van deze workshops is een vrijblijvend advies en (indien gewenst) een prototype dat demonstreert hoe je verantwoord legacy-software vervangt door moderne en toekomstbestendige IT-oplossingen.

Meer weten?

Benieuwd wat low-code kan betekenen voor jouw organisatie? Kijk snel op onze website of neem contact met ons op.Bij Mendify geloven we in de kracht van samenwerken en kennisdelen. Onze gecertificeerde Mendix-trainers delen graag hun kennis en ervaring zodat ook jouw IT-afdeling Mendix-apps kan ontwikkelen en onderhouden.