Hoe het Agile werken voor Van Marcke werkelijkheid werd

10/08/2021

Van Marcke is gespecialiseerd in distributie van sanitair en centrale verwarming. Hun eerste kennismaking met agile werken verliep wat stroef. Pas toen ze met het Mendix-platform aan de slag gingen, konden ze de agile werkwijze volledig omarmen.

Ontnuchterende ervaring

Wat in 1929 begon als een familiebedrijf, is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met ruim 1600 medewerkers, actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Malta en de USA. Zo’n organisatie kan niet zonder een toekomstbestendige IT-omgeving, en daarom was een uitbreiding van hun SAP-platform nodig. Dat gebeurde met een agile ontwikkelmethode, maar met traditionele technologieën, zoals Java en React. Die combinatie pakte niet heel goed uit voor Van Marcke. De doorlooptijd van het project werd geen drie maar zes maanden, er werd veel minder gebouwd dan verwacht en na de initiële lancering bleek het niet mogelijk om de oplossing door te ontwikkelen. Kortom, de verwachtingen waren hoog gespannen, maar uiteindelijk zat men met een statische oplossing die niet voldeed aan de verwachtingen. De eerste kennismaking met agile was dus op z’n zachtst gezegd een ontnuchterende ervaring.

De voordelen van agile werken met Mendix

Vanaf het moment dat wij, als Mendix-implementatiepartner, Van Marcke kennis hebben laten maken met het low-code-platform van Mendix en de Mendify Delivery-methode, is er een compleet andere ervaring ontstaan. Volgens Stijn Hoegaerts, CIO van Van Marcke kent agile werken op basis van het Mendix-platform de volgende voordelen:

1. De ontwikkelcapaciteit wordt groter

Niet alleen was Van Marcke dankzij het Mendix-platform in staat veel sneller software te ontwikkelen, bovendien hoefden ze hun aandacht niet meer te verdelen over meerdere – achterhaalde – technologieën. Focus plus snelheid zorgt voor een grotere output met dezelfde groep mensen.

2. Meer betrokkenheid van de business

Het Mendix-platform ondersteunt een nauwe samenwerking met de business. Bij elke sprint wordt er een product opgeleverd en zo zien mensen dat de applicatie voortdurend doorontwikkeld wordt. Op deze manier bouw je een applicatie die nauw aansluit bij de behoefte van de business, bij de businessprocessen.

3. Korte feedbackloops zorgen voor betere aansluiting

Niet alleen zien mensen dat hun feedback wordt opgepakt, maar door de feedbackloops zo kort te houden, treedt er een veel geringere afwijking op als het gaat om doorlooptijd, scope én resultaat. Door deze manier van ontwikkelen bouw je een levende applicatie die meebeweegt met de behoeften en continue meer waarde toevoegt.

4. Gemotiveerder team

Als zaken vlot verlopen en nieuwe functionaliteiten vlot opgeleverd worden, zorgt dat voor een positieve mindset binnen de gehele organisatie.

Meer weten?

Benieuwd of jouw organisatie, net als Van Marcke, agile werken ook ten volle kan omarmen? Daag ons uit met een casus. Bezorg ons een idee en wij maken het concreet op basis van een eendaags mini-project waarin we het ‘spel’ spelen zoals dat ook werkt in een echt agile ontwikkelingsproject. Met deze app-in-a-day-ervaring overtuigen we je gegarandeerd van de mogelijkheden.