KYC en onboarding? Met low-code digitaliseer je het hele proces

25/07/2022

Als je als aanbieder van financiële diensten je onboarding- en KYC-proces in Excel bijhoudt, beland je al snel in een administratieve nachtmerrie. Zo ook een van onze klanten. Met het low-code platform van Mendix hebben wij het hele proces – van Know Your Customer en onboarding tot anti-money-laundering – gedigitaliseerd. In deze blog vertelt Cedric Eraly, Business Analyst en Mendix Developer bij Mendify, hoe dit tot enorme tijdswinst en foutreductie heeft geleid.

Van Excel naar slimme app

Een financiële dienstverlener stond voor een fikse uitdaging. Als mensen wilden gebruikmaken van zijn financiële diensten, hield hij dat bij in Excel, van de klantgegevens tot en met het beheren van de gebruikte diensten. Dat kost tijd en een foutje is zo gemaakt, met mogelijk grote gevolgen. Daarbij moet je als aanbieder van financiële diensten natuurlijk aan bepaalde wet- en regelgeving voldoen als je een klant wil aanvaarden. Wij hebben hiervoor een app gemaakt, waardoor het hele onboardingproces, inclusief de boekhouding en contractverwerking, nu geautomatiseerd verloopt.

Optimale klantreis

De financiële sector is gebonden aan sterke regulering. Daardoor ben je als financiële dienstverlener verplicht om bepaalde informatie op te vragen en te valideren. Door het onboardingsproces te automatiseren, kan de klant zelf alle benodigde informatie en documenten uploaden, waarna het validatieproces in gang wordt gezet. Als alle aangeleverde informatie klopt, kan de compliance-officer van de financiële instelling de volgende stap in gang zetten, zoals het tekenen van contracten voor toegang tot producten en diensten, door alle betrokken partijen. Als dat deel van het proces is doorlopen, volgt de laatste stap: een notaris en een accountant controleren of er geen sprake is van witwaspraktijken. Zo kan de business-owner voldoen aan de strenge regulering en wordt de administratieve rompslomp tot een minimum beperkt en ervaart de klant een optimale klantreis.

Van een paar maanden na een paar dagen

Ik heb onlangs zelf het proces doorlopen bij een online beleggingsplatform en dat heeft bijna drie maanden geduurd. Voortdurend gingen er mails heen en weer over informatie die nog niet was aangeleverd of stappen die nog doorlopen moesten worden. Met een app kun je dat soort ‘gedoe’ opvangen. Zodra de klant zijn gegevens aanlevert gaat het proces lopen. Afhankelijk van de hoeveelheid data en de beschikbaarheid van de juiste mensen kan het hele proces in een paar dagen afgerond worden.

Flexibiliteit voorop

Het voordeel van het Mendix-platform is dat het heel flexibel is. Nieuwe wensen en behoeften? Of nieuwe wet- en regelgeving? Nieuwe processen of integraties met andere systemen? Geen probleem. Zo kunnen we deze oplossing ook vrij eenvoudig op maat maken voor andere klanten.

Meer weten over de meerwaarde van Mendix?

Met Mendix kun je snel reageren op nieuwe behoeften en wijzigingen in je processen. Als er morgen een verandering plaatsvindt, kun je daar razendsnel op inspelen. Benieuwd hoe het Mendix low-code-platform jou helpt je processen te versimpelen?