Zo helpen slimme workflows in een hybride IT-landschap

16/12/2021

Mendix kent een intelligente workflow-functionaliteit. Wat is het, wat is de meerwaarde voor jouw business en hoe werkt het in de praktijk?

Workflow, wat is het?

Workflow in Mendix is als het ware een extra laag, boven op het low-code-platform zoals we dat al kennen, die een mogelijkheid biedt om op een visuele manier logica in een applicatie te verwerken. Een workflow ziet eruit als een stroomschema, met een startgebeurtenis – het startpunt – en een eindgebeurtenis – het eindpunt van de workflow. Daartussen kun je, via de workflow-editor, verschillende activiteiten toevoegen. Dat wordt een pad genoemd. De workflow wordt in gang gezet door een gebruiker en wordt steeds gepauzeerd totdat deze input krijgt van de volgende gebruiker. Stel: een medewerker stuurt een reisverzoek, dat is de start van de workflow. Vervolgens wordt de workflow gepauzeerd totdat een manager het verzoek goedkeurt door op een knop te klikken.

De workflow in de praktijk

Voor een organisatie in de financiële dienstverlening hebben we een app gemaakt die het onboarding-proces van nieuwe klanten van een investeringsfonds ondersteunt. Zo’n proces kent allerlei formaliteiten, van de Know Your Customer-check tot het uiteindelijke opmaken en ondertekenen van de overeenkomst. Dit proces hebben we met de workflow-functionaliteit ontworpen. Eén gebruiker zet de workflow in gang, de volgende taak wordt automatisch aan een volgende persoon toebedeeld, en afhankelijk van de uitkomst van die taak, wordt de volgende stap in gang gezet, tot aan het einde van de workflow het contract wordt gegenereerd. De ruggengraat van het proces is de workflow, daaronder hangt de applicatie. Het voordeel van zo’n visuele workflow is dat mensen van de business heel eenvoudig kunnen meedenken in de ontwerpfase. Ook als het proces eenmaal in gang is gezet, kunnen gebruikers gemakkelijk meekijken en onmiddellijk valideren of het proces goed doorlopen wordt en welke persoon ‘aan zet’ is. Zo wordt niet alleen het proces zelf geautomatiseerd, maar het zorgt ook voor de nodige transparantie.

Dynamische manier van ontwerpen

Het low-code-platform van Mendix integreert naadloos met alle gespecialiseerde platformen. We hebben bij deze organisatie te maken met een hybride landschap van applicaties. Sommige applicaties draaien in de cloud, andere staan on-premise. Met het Mendix-platform kunnen we ook in een dergelijk complex landschap workflows maken. Daar waar klassieke bpm-platforms hun beperkingen kennen, biedt het Mendix-platform die mogelijkheden wel. De verschillende onderdelen van het proces bouwen we in het Mendix-platform, waardoor je herbruikbare bouwstenen creëert. Het orkestreren van het hele proces gebeurt met de workflow-editor, wat maakt dat het een heel dynamische manier van ontwerpen is.

Blik op de toekomst

Ben je ook aan het oriënteren op een goede oplossing om de ambities van jouw organisatie te realiseren? Wij helpen je graag uitzoeken wat voor jou de best passende oplossing is. Daarbij houden we rekening met de technische mogelijkheden en vereisten, budget, gewenste implementatietijd en andere relevante factoren en houden we altijd onze blik op de toekomst gericht. Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Bij Mendify geloven we in de kracht van samenwerken en kennisdelen. Onze gecertificeerde Mendix-trainers delen graag hun kennis en ervaring zodat ook jouw IT-afdeling Mendix-apps kan ontwikkelen en onderhouden.