Digitaal transformeren? Zo ga je goed op weg.

19/04/2021

We schreven het al in onze vorige blog, om als organisatie succesvol de toekomst tegemoet te treden, moet je wendbaar zijn. Digitalisering is daarbij key. Met deze vijf stappen ben je goed op weg.

Vertraging en innovatie: een slechte combinatie

Veel bedrijven werken met een complexe IT-oplossing, die ooit speciaal voor hen op maat is gemaakt. Tegelijkertijd zien we twee bewegingen. Enerzijds is er een beweging naar standaard cloudoplossingen. Anderzijds verwachten klanten vandaag de dag efficiënte processen en een uniforme en gepersonaliseerde manier van communiceren, of dat nu via een website, een portal, een socialmediakanaal of Whatsapp is. Met die maatwerkoplossing van ooit kun je niet zo snel meebewegen met dit soort ontwikkelingen. Niet alleen wordt het onderhoud van zo’n oplossing steeds kostbaarder, elke keer dat je iets nieuws wil, moet er weer een stukje maatwerk bijgebouwd worden. Dat werkt vertragend. En vertraging en innovatie zijn twee zaken die simpelweg niet samengaan.

1 Bewustzijn

Als je open staat voor innovatie, en mee wil gaan in die digitale versnelling, moet je als ondernemer allereerst alert zijn. Je moet zien waar de kansen en bedreigingen liggen in jouw specifieke business. Je moet je bewust zijn van het feit dat je voorbijgesneld kan worden door concurrenten of nieuwkomers die met innovatieve businessmodellen komen die grote impact op de branche kunnen hebben. Vraag je af hoe je met jouw business kunt inspelen op die continu veranderende klantbehoeftes. Welke tools en welk type mensen heb je nodig om dat te realiseren?

2 Visie en doelstellingen

Vanuit dat bewustzijn, is het zaak een visie te ontwikkelen. Wat ga je als organisatie doen, waar wil je heen, wat zijn je doelstellingen?

3 Draagvlak

Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Je kunt natuurlijk een prachtige visie ontwikkelen en ambitieuze doelen stellen, maar alleen als je draagvlak creëert binnen de organisatie, kan het een succes worden. Dat doe je door de juiste proceseigenaren te betrekken. Maak er een bedrijfsbreed initiatief van, waarin iedereen kan meedenken en iedereen weet wat zijn of haar verantwoordelijkheid is. De hele keten moet bijdragen aan je doelstellingen.

4 Partnership

Om je plannen concreet te maken, is het belangrijk op zoek te gaan naar goede partners die je kunnen helpen bij het versnellen van de digitale transformatie, het realiseren van je bedrijfsdoelstellingen als groei en innovatie en bij het verlagen van de total cost of ownership. Een goede partner heeft niet alleen de juiste competenties, maar snapt ook waar je naartoe wil, helpt je bij het vinden van nieuwe invalshoeken, bij het definiëren van de juiste prioriteiten, het maken van de juiste keuzes en het creëren van een goede roadmap.

5 Uitvoering

In de volgende fase ga je aan de slag met concrete tools en technologieën. Daarbij is het belangrijk een cultuur van agile werken te creëren. Dan kun je niet alleen snel tot een resultaat komen, maar ook snel bijsturen als iets niet helemaal naar wens gaat. Als je blijft werken volgens de klassieke methode, is de doorlooptijd veel te lang. Door agile te werken breng je het wiel op gang en ontstaat die versnelling waarnaar je op zoek bent.

Low-code: Met bouwstenen een toekomstbestendige oplossing modelleren

Met een low-code-oplossing zoals Mendix heb je mogelijkheden die je met de traditionele manier van software ontwikkelen niet hebt. Met behulp van blokken en bouwstenen bouw je, via een grafische interface, je bedrijfsprocessen na, en voeg je steeds een stukje businesslogica toe. Daar komt geen ingewikkelde programmeertaal of code aan te pas. Zo haal je maximale waarde uit IT, op een kostenefficiënte manier en blijven je IT-oplossingen naadloos aansluiten op je bedrijfsbehoeftes.

Ervaar Mendix

Benieuwd wat Mendify met het low-code platform van Mendix voor jouw organisatie kan betekenen? Meld je dan aan voor onze Mendify Low-code assessment, dit is een dienst die wij aanbieden om klanten te begeleiden in hun digitale transformatie, en in het bijzonder wat de toegevoegde waarde kan zijn van low-code voor hun organisatie. Via een interactieve sessie maak je kennis met Mendify en bouwen we samen een pilot-app.

Meer weten?

Benieuwd naar klantsuccesverhalen of oplossingen voor jouw proces of industrie? Kijk snel op onze website of neem contact met ons op.