Een onderscheidende B2C-app? Hier moet je op letten!

29/11/2022

Brent Dalemans is inmiddels ruim een jaar Mendix Developer bij Mendify. Met zijn bedrijfseconomische achtergrond heeft hij veel inzicht in de businesskant van IT en weet hij alles over UI/UX en customerjourneys, een belangrijk aspect bij de ontwikkeling van apps, zowel in B2B als B2C. Op dit moment is hij bezig met het bouwen van een heel ecosysteem aan B2C-apps voor een grote Belgische telecomorganisatie. In deze blog deelt hij wat de voordelen zijn van een B2C-app en waar je op moet letten als je zo’n app maakt.

Zeven zaken om op te letten

Een mooie, laagdrempelige en makkelijk navigeerbare app zorgt voor tevreden gebruikers. Het boost de merkloyaliteit en draagt op positieve manier bij aan de merkidentiteit en loyaliteit. Om een echt goede app te ontwikkelen, moet je met de volgende zeven zaken rekening houden.

1. Navigatie

Consumenten blijven langer hangen in een app die ze makkelijk te besturen vinden. Een simpele en logische navigatie, die op elke pagina consistent is doorgevoerd, is daarbij cruciaal.

2. Organisatie

Ook de organisatie binnen een app is heel belangrijk. Een app die niet goed georganiseerd is, kun je vergelijken met een huis zonder kamers: totaal onoverzichtelijk en heel moeilijk om te ontdekken waar je welke functionaliteit kunt vinden. De organisatie van een app is als een heldere indeling van een huis. Het brengt duidelijkheid en overzicht.

3. Uniformiteit

Een app moet één uniform geheel vormen. Al hebben er nog zoveel ontwikkelaars aan gewerkt en al bestaat het nog zoveel componenten, er moet een logische samenhang zijn. Huisstijl vormt daarin een bepalend onderdeel. Een eenduidige visuele identiteit, met afspraken over elementen als logo, kleuren en typografie, zorgt voor herkenbaarheid.

4. Eenvoud

De gebruikers van een B2C-app zijn consumenten. Het zijn dus de uiteindelijke decisionmakers die de app gebruiken, veel vaker dan in B2B. Dat betekent ook dat je te maken hebt met een heel divers publiek. De achtergrond en sociale context van meneer X kan totaal anders zijn dan van mevrouw Y die de app gebruikt. Het moet voor iedereen direct duidelijk zijn hoe de app gebruikt moet worden. Dat betekent dus dat eenvoud heel belangrijk is.

5. Toegankelijkheid

Als je app voor een breed, divers publiek bedoeld is, betekent dat ook dat je rekening moet houden met mensen met een beperking. In Nederland hebben twee miljoen mensen een lichamelijke of mentale beperking, in België is dat ongeveer de helft. Dat kan gaan om mensen met een visuele of auditieve beperking, maar ook bijvoorbeeld om mensen met een taalachterstand of licht verstandelijke beperking. Ook zij moeten kunnen meedraaien in de maatschappij en daar moet je bij het ontwikkelen van je app ook rekening mee houden.

6. Leesbaarheid

Voor zowel mensen met als zonder beperking is leesbaarheid een aandachtspunt. Zo moeten de verschillende onderdelen goed uitgelijnd zijn en de tekst goed uitgelijnd zijn. Het juiste kleurgebruik en het juiste formaat letter draagt daar ook aan bij.

7. Witruimte

Tenslotte is ook de juiste interlinie en witruimte, zowel rond als tussen de tekst, bepalend voor de bruikbaarheid van een app. Natuurlijk willen we zoveel mogelijk informatie kwijt op een pagina, maar zorg dat het nooit rommelig wordt. Met teveel of onzinnige informatie jaag je mensen weg.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe een B2C-app jou kan helpen onderscheidend te zijn? Schrijf je dan nu in voor ons webinar op 13 december. Wil je nu al eens verder praten over wat een app voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.