Betere IT-processen tegen lagere kosten? Zo doe je dat

07/09/2021

Veel IT-managers worstelen met het jaarlijkse IT-budget. In deze blog laten we zien hoe je, vanuit IT, processen kunt verbeteren en tegelijkertijd de Total Cost of Ownership kunt verlagen.

Stap voor stap beginnen

Het jaarlijkse IT-budget kan een behoorlijke puzzel zijn. Hoe onderhoud je je bestaande IT-systemen, in welke tools ga je investeren om je strategie te realiseren en welke mensen heb je daarbij nodig? Mendix biedt daarbij flexibiliteit en perspectief. Het stelt bedrijven in staat om heel laagdrempelig te starten met low-code-softwareontwikkeling. Omdat je een IT-oplossing kunt aanschaffen met een abonnementenmodel voor één tot bijvoorbeeld drie jaar, kun je – met of zonder begeleiding van een implementatiepartner – bedrijfsapplicaties gaan ontwikkelen en integreren binnen je bestaande IT-omgeving. Je hoeft niet meteen je hele omgeving om te gooien, maar je kunt stap voor stap beginnen. Doordat Mendix werkt met standaard bouwblokken, kun je elke keer een ‘bouwblok’ toevoegen of aanpassen. Dankzij de agile werkwijze kun je in korte iteraties bedrijfsprocessen gaan digitaliseren en optimaliseren.

Slim werken aan oplossingen met impact

Omdat je op deze manier heel laagdrempelig software kunt maken, zelfs zonder achtergrond in IT, is het heel eenvoudig proceseigenaren en stafmedewerkers uit te nodigen om te sparren over knelpunten in processen en irritaties in het dagelijkse werk. Zo kun je in huis of met ondersteuning van een partner als Mendify, werken aan oplossingen die direct een grote impact hebben op de business.

Kosten verlagen en toch innoveren en – eenvoudig – integreren

Je gaat dus werken vanuit één en hetzelfde, laagdrempelige IT-platform, dat als basisoplossing geldt ter ondersteuning van de bedrijfsvoering. Zo hoef je geen bestaande, losse oplossingen meer in leven te houden en geen energie meer te stoppen in het beheren en monitoren van complexe systemen die binnen je IT-omgeving draaien. Terwijl je zo enerzijds de kosten verlaagt, maakt het Mendix-platform het anderzijds eenvoudig te innoveren. Het platform komt namelijk niet alleen met innovatie ‘uit de doos’ – denk aan kunstmatige intelligentie, the internet-of-things en standaardzaken als workflow –, maar ook met integratie ‘uit de doos’. Daarmee behoren complexe maatwerkintegraties en -systemen tot het verleden en krijg je te maken met gestandaardiseerde informatiekoppelingen. Dat maakt het mogelijk heel makkelijk data uit andere systemen in te lezen vanuit het Mendix-platform, maar ook om data andersom te delen met bestaande IT-systemen.

Citizen-developers

Omdat Mendix een low-code-platform is, wordt het ook mogelijk voor mensen uit de business om apps te ontwikkelen die passen bij de behoeften van de organisatie. Onze Mendix-gecertificeerde trainers maken, via onze Academy, deze zogenaamde citizen developers graag wegwijs in de wereld van low-code-app-development en software-ontwikkeling. Zo had een van onze klanten, die actief is in de grondstoffenindustrie, een aantal ERP-systemen waaraan verschillende maatwerkoplossingen gekoppeld waren. Zij zochten een generieke oplossing met meer ruimte voor flexibiliteit. Wij hebben – samen met hun medewerkers – een aantal apps voor ze gemaakt om het productieproces en het serviceproces te digitaliseren en te optimaliseren. Door weg te gaan van de bestaande maatwerkoplossingen, besparen ze kosten op het onderhoud daarvan. Dat maakt dat er meer IT-budget beschikbaar is om voor andere doeleinden in te zetten. Win-win, dus.

Meer weten?

Benieuwd of jouw organisatie, net als Van Marcke, agile werken ook ten volle kan omarmen? Daag ons uit met een casus. Bezorg ons een idee en wij maken het concreet op basis van een eendaags mini-project waarin we het ‘spel’ spelen zoals dat ook werkt in een echt agile ontwikkelingsproject. Met deze app-in-a-day-ervaring overtuigen we je gegarandeerd van de mogelijkheden.